Arhitekt Husejn Dropić, gost večerašnje emisije Intervju (21h)

Izgraditi objekat u Tuzli nije lako, prvenstveno zbog slijeganja terena koje je posljedica viševijekovne eksploatacije soli na ovom području. Stoga je pred arhitektama ozbiljan izazov. Ipak, pokazalo se da arhitekt Husejn Dropić uspijeva isprojektovati sigurne objekte. Najreprezentativniji objekti u TK djelo su upravo ovog uglednog arhitekte. Husejn Dropić nastoji sačuvati bosansku tradiciju, istovremeno objektu dajući duh modernog. Dropić je TK, ali i cijeloj BIH poklonio najljepše građevine ovog vremena. Husejn Dropić, gost je večerašnje emisije Intervju od 21h.

Husejn Dropić rođen je u Tojšićima, općina Kalesija gdje je završio osnovnu školu. Školovanje nastavlja u Tuzli gdje upisuje Građevinsko-tehničku školu, arhitektonsko-građevinski odsjek. Potom u Sarajevu upisuje Arhitektonsko-urbanistički fakultet kojeg završava nakon pet godina. Prvo smo posjetili njegovu rodnu kuću koja je arhitektu Dropiću posebna lično i profesionalno. Ona govori o kvalitetu gradnje starih bosankih kuća.

Husejn Dropić nije slučajno postao arhitekt. Daleko seže njegov graditeljski gen. Dropićeva arhitektonska djelatnost počinje jednostavnim projektima sredinom sedamdesetih godina, ali ubrzo su pred njim ambiciozniji projekti na kojima dokazuje svoj talenat. Nakon 15-ak godina rada u državnim preduzećima, odlučuje se na samostalnost. Tačnije, otvara prvi privatni projektni atelje u Tuzli, Ambijent koji je za ovih više od 30 godina izrodio brojne projekte.

Stambeno-poslovni objekti u Bankerovoj ulici i ovog izgrađenog na prostoru Stare željezničke stanice u Tuzli gdje je smješten i Vaš atelje, zatim tuzlanskog Korza, Centra za srce BiH u Tuzli, BIT centra Tuzla, Zlokovac Ši Selo, zgrade Kantonalnog tužilaštva, Gradska vijećnica Brčko, Rijaset Islamske zajednice BiH u Sarajevu, Behram-begova medresa Tuzla, džamija u Solini, Bijela džamija u Brčkom, Nova riječanska džamija u Zvorniku, Mir Ahmedova džamija u Bosanskom Šamcu samo su neki od Dropićevih projekata. Husejn Dropić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a sarađivao je sa najvećim imenima ove oblasti. Našu ekipu ugostio je i u svom stanu. Pričao nam je osvom privatnom životu i profesionalnom angažmanu. U društvu Husejna Dropića budite večeras od 21h u emisji Intervju.  

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik