"Vlasenica - Zločin, Marš, Povratak" večeras od 18,15 na Televiziji TK

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici sutra će biti klanjana kolektivna dženaza za pet žrtava iz ovog kraja, koje su ubijene tokom etničkog čišćenja Vlasenice 1992. godine. Bit će to 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području.

Među žrtvama koje će biti ukopane je i jedno sedmogodišnje dijete. Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 slučaja, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju, kako bi se ekshumirale žrtve stravičnih zločina. Za ratne zločine u su osuđene tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

Radio televizija Tuzlanskog kantona je u znak sjećanja na stradale Vlaseničane danas u program uvrstila dokumentarnu reportažu novinarke RTVTK Azre Mešić, koja prati priču porodice Efendić, majke i sina koji su svjedočili stradanjima u Vlasenici. Ova familija izgubila je sedmoricu braće Efendića. Iza njih su ostale supruge i djeca. Oni koji su ostali u Bosni i Hercegovini svake godine pohode memorijalni Marš povratka putem spasa, trasom od Kladanjske mjesne zajednice Turalići do zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

Ovu reportažu u trajanju od 35 minuta pogledajte večeras od 18 sati i 15 minuta, a nakon emitovanja i na našem web sajtu rtvtk.ba.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik