Pjesmom o Bosni uz Arifa Alajbegovića

Sevdalinka je dragulj muzičke narodne poezije pa će gledatelji kao oslikavanje stanja duše čuti  izabrane sevdalinke. Pjevat će Arif Alajbegović I Sejo Pitić uz orkestar Jasmina Ferhatbegovića. Otkako je dospjela na naše prostore, sevdalinka je najbolje funkcionirala uz saz, jer je taj žičani instrument svojim velikim melodijskim rasponom u rukama pravih majstora najpribližniji ljepoti ljudskoga glasa. U rukama našeg Arifa I gitara je postala vrlo bliska I vrlo srodna njegovom nesvakidašnjem glasu..

 Arif Alajbegović, sazrijevao je i stasavao u vrhunskog interpretatora sevdalinki u vrijeme vrlo, vrlo strogih kriterija u slavnom Radio-Sarajevu. Veliki broj sada popularnih pjevača, da se tada pojavio, ne bi se mogao ni približiti zgradi slavnog Radija da putem njegovih radio-talasa ode u svijet. Pjevači su, prije svega, morali imati savršenu dikciju, naravno i sluh, i čisto nenazalno pjevanje.

Arif je rođeni Sarajlija, Vratničanin i pjeva lokalno, vratnički, malo stisnuto i forsirano nazalno. On, zapravo, i ne može i ne zna drukčije. Dakle, njegovo nazalno pjevanje bila je osnovna, ali i velika i presudna prepreka što se ovaj vanserijski tumač sevdalinke nije ranije oglasio putem radio-talasa. Ta njegova lokalna, vratnička mahana, danas je velika Arifova prednost. Jer je izvanredan, jer je drukčiji od ostalih i, jer je  najočigledniji primjer za nastavu i časove lijepog pjevanja na kojima se ne pjeva, nego, zapravo, govori iz malo pomaknute intonacije.

Uz Nedžada Salkovića, Seju Pitića, jedan od  najautentičniji preostali tumač takvih stanja naših duša.

 Ekskluzivno u programu RTVTK, srijedom od 21 sat, ne propustite pjesmu Arifa Alajbegovića I Seje Pitića.

 

 

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik