Saz i sevdah u emisiji Pjesmom o Bosni

Riječ SAZ je perzijskog porijekla i u prijevodu znači - trska, šum trske, čemu njegov ton najviše i sliči. U naše je krajeve došao sa dolaskom Turaka u XV stoljeću. To je melodijski instrument iz grupe tambura, korišten pretežno samostalno, bez podrške i sudjelovanja drugih instrumenata u pratnji pjesama.

SAZ JE POSTAO SIMBOL NAJRAVNIJE MELODIKE, NAJSMIŠLJENIJEG I EMOTIVNO NAJPRODUBLJENIJEG TONSKOG FILIGRANA KOJI SE MOŽE SMATRATI JEDNIM OD NAJLJEPŠIH BISERA U SVJETSKOJ OGRLICI NACIONALNIH MUZIČKIH NASLIJEÐA." (Rusmir Mahmutcehajic, 1974.)

Sevdalinka je skrojena po mjeri saza ili, ako više tako volite, saz je skrojen po mjeri sevdalinke. Zlatno doba ove naše veličanstvene lirske pjesme i bilo je u vrijeme kada se ona baštinila prvenstveno glasom i uz saz. Taj spoj instrumenta i ljudskog glasa kod slušalaca je izazivao ushićenje i divljenje. Svojim doživljajem i odgonetanjem sevdalinke uz saz, stoljećima, sazlije nam priređuju ugođaj i ljepotu sevdalinke.Ova pjesma srca raznijela je po čitavom svijetu prisnu i jasnu sliku našeg naroda koji ima mehkoću duše i profinjenost. Kao nekad, tako i sad, govorom kroz srce, jasnim jezikom i plemenitom namjerom, ovom čistom čaršijskom čedu - sevdalinci, pripala je i misija da djeluje na međusobnom povezivanju.Na sazu se svira [kuca] po sluhu. Njime se uglavnom prati pjevanje samo jednoga pjevača. Uz saz se može svirati i kolektivno, ali samo se svira melodija, jer harmonijsku svirku, zbog specifičnosti instrumenta nije moguće postići.

Ljudi dobre zemlje Bosne i Hercegovine, rasli su uz čudesne zvuke saza slavnih sazlija Hamića, Selima Salihovića, Avde Vrapca, starog Borogovca i rahmetli doktora Hašima Muharemović. Nekada su u našoj zemlji postojali i vrhunski majstori koji su se bavili izradom saza. Takav je, recimo, bio stari Borogovac u Živinicama, pa i Zulfer Ikanović u Banovićima. Vrijeme i nesreće koje su nas zadesile, učinile su da su nam haman izumrli i neki preči zanati, nego što je ova vještina. Međutim, dok je Rame Tursunovića iz Dubokog Potoka biće i saza.

U širem zavičaju, dakle u krajevima svoga prapočetka, pokatkad više sazlija nastupa kao orkestar. Neko je takvu svirku nazvao SVIRANJE U TAKUMU. Osim što ova riječ označava pribor ili dio pribora za pušenje, takum znači i skup svirača koji sviraju isti instrument. Klub sazlija u Srebreniku, koji postoji od 2008. a djeluje u okviru rada BZK Preporod Srebrenik baštini baš takvo sviranje u Takumu..Klub sazlija Srebrenik broji 6-7 aktivnih sazlija učestvuju u svim važnijim kulturnim događajima na području Općine Srebrenik. Najvažniji projekti su, između ostalog, i Festival saza i sevdaha FESS Srebrenik, koji se održava od 2008. i okuplja najznačajnija sazlijska imena u sjeveroistočnoj Bosni. Baštinici sevdalinku uz saz, Sadeta Osmanović, Avdija Aguši i sazlije BZK “Preporod“ Srebrenik gosti su ove srijede u emisiji Pjesmom o Bosni. Emisija je na programu od 21 sat.    

 

 

 

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik