Azra Gegic Kahrovic

Azra Gegic Kahrovic

Kandidat SDA za načelnika Kladnja Jusuf Čavkunović, dobio je povjerenje više od 60 posto građana, preliminarni su rezultati općinskih izbora. Čavkunoviću je to drugi mandat na mjestu načelnika ove općine. Stabilizacija budžeta, otvaranje novih radnih mjesta i realizacija infrastrukturnih projekata u svim dijelovima općine, biće prioriteti njegovog rada i u narednom mandatu, najavljuje Čavkunović. Opširnije pogledajte u video prilogu.

Komisija Vlade TK za zbrinjavanje zaposlenika u osnovnim školama već je donijela odluke o raspoređivanju 111 nastavnika, koji su djelimično ili u potpunosti ostali bez radnih zadataka. Kako će konačan broj učenika u srednjim školama biti poznat tek krajem augusta, nakon trećeg upisnog roka, trenutno se  procjenjuje da će u srednjim školama 98 do 100 zaposlenika biti tehnološki višak sa djelimičnom ili punom normom.
Iz resornog Ministarstva školskim odborima preporučuju da analiziraju potrebe  za određenim profilom nastavnika u prethodnim godinama, te da, u slučajevima u kojima kontinuirano imaju potrebu za angažovanjem nastavnika, ove godine traže raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme.
Konkursi za prijem novih zaposlenika u školama  bit će raspisani po  završetku rada  komisija za  zbrinjavanje tehnološkog viška, krajem jula ili početkom augusta.

Nakon dva junska upisna roka u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu slobodnih je još oko 2800 mjesta. Izuzetak su medicinske škole i Zdravstveni smjer Gimnazije „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, koje su ispunile plan upisa. Ministarstvo je zvanično obavijestilo sve srednje škole da neće biti izmjene Plana upisa i kriterija za upis učenika. Zato i poziv iz nadležnog Ministarstva svim učenicima, koji su predali dokumente u medicinsku školu, a nisu primljeni, da podignu dokumente i prijave se za upis u neku drugu školu. Naredni, treći upisni rok, u svim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu trebao bi biti završen do 28.avgusta.

Nakon deceniju i po u Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli ponovo će biti upisano odjeljenje obućara. Za učenike koji se odluče za ovaj zanat iz Budžeta grada Tuzle obezbijeđene su godišnje stipendije od 500 KM. Sporazum o stipendiranju učenika za upis u ovo deficitarno zanimanje danas su potpisali predstavnici gradske vlasti, firme Intral, USAID-a i Mješovite srednje škole u Tuzli.
U dva junska upisna roka u odjeljenje obućara u MSŠ u Tuzli upisano je 11 učenika. Planiran je upis još 14 učenika. Dodatni upisni rok je 25.augusta.
Projekat obrazovanja deficitarnih zanimanja podržala je i Vlada Tuzlanskog kantona, koja je odobrila upis odjeljenja obućara i u slučaju da broj prijavljenih učenika bude manji od propisanog pedagoškim standardima.

I u novoj programskoj šemi emisiju Hod vijekova možete gledati u starom terminu, četvrtkom od 18 sati i 15 minuta. U prvom izdanju Hoda vijekova u novoj sezoni do Kalesije nas je odvela priča o zaštiti tzv.Babinog mezara, potencijalnog nacionalnog spomenika BiH. Podsjećamo u Hodu vijekova na teško stanje u Zemaljskom muzeju BiH, ali i na bogatstvo koje u ovom muzeju prikupljaju već 13 decenija. Podsjećamo u Hodu vijekova i na začetke organizovanog željezničkog saobraćaja u BiH.  

Život bez farbe za kosu ili laka za nokte sigurno bi danas mnogim  ženama bio nezamisliv. Obojenu kosu i nokte žene su ipak imale i u vremenu kada nije bilo tih hemijskih preparata. Ono što im je trebalo, pronalazile su u prirodi.

Nakon prve provjere u Parizu stećci su za korak bliže UNESCO listi svjetske baštine. Među 4100 nominovanih stećaka na 30 nekropola su i dvije nekropole u TK. Nekropola u Olovcima kod Kladnja i Nekropola u Starim kućama na području Donjih Brešaka kod Tuzle.

Podno Majevice u čelićkim Nahviocima prije 30-tak godina  izgrađena je nova i srušena stara džamija. Okolo džamije nalazilo se staro mezarje koje je do danas svjedok života na ovim prostorima i prije više vijekova.

Nekropole stećaka su najbrojniji kulturno-historijski spomenici na području općine Čelić. Posljednje istraživanje Geografskog društva TK i dr.sc.Edina Hadžimustafića navodi na području općine Čelić 11 nekropola i 171 stećak.

Tuzlanski kanton je dobio obimnu bazu podataka o nekropolama stećaka na području svih 13 općina. Ukupno je evidentirano 180 nekropola i 1517 stećaka. Istraživanje je provelo Geografsko društvo TK.

Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik