Tuzla: Naučni skup“ Uticaj ideologija na historiografiju BIH 20.stoljeća“

U organizaciji „Društva historičara“ Tuzla, Akademije društveno-humanističkih nauka, danas  je u Tuzli održan Naučni skup“ Uticaj ideologija na historiografiju  BIH 20.stoljeća“. Naučni  skup bio je prilika da se promoviraju  Zbornik radova “Dokumentaciona osnova ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini (1992-1995)“, Časopisa za historiju „Saznanja“ br.6 kao i Monografiju “Arhivistika u teoriji i praksi", knjiga četvrta, autora prof.dr. Azema Kožara. Pokrovitelj skupa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Na naučnom  skupu o problemima bh. historiografije 20. stoljeća, upozoreno je na štetne utjecaje  ideologija na historijsku  nauku, sa posebnim akcentom na  period socijalističke historiografije. Historiografija koja je startala nakon 1945. godine - objasnio je dr. Kožar - uvelike je baštinila koncepte jugoslavenske ideologije iz prijašnjeg razdoblja. K tome  je bio nametnut i koncept komunističke ideologije. Izbjegavale su se nacionalne teme, a ako im se i prilazilo, birali su se jednostrani uzori.

„Imamo potrebu ukazati da ono što se pravi od historiografije da to nije historiografija, da su to više povampirene nove ideologije, a da ni socijalištička historiografija nije ostavila domet u naučnom smislu riječi. Govorilo se o  Drugom svjetskom ratu i glorificiranju KPJ i NOP-a. Nije se moglo pisati o svemu, bilo je zabranjivano. I mi ukazujemo na te tabu teme, pozivamo historičare da govore o ovoj problematici sa ciljem sprečavanja deformizacije prošlosti", dodaje prof. Kožar.

Jedan od najplodonosnijih bosanskohercegovačkih historičara 19. stoljeća profesor Galib Šljivo ističe važnost geostrateškog položaja BIH spram interesa političkih ideologija.

„To je imalo dalekosežan uticaj jer su mnoge politike nastojale u Bosni i Hercegovini ostvariti svoj uticaj. On je katastrofalan kada čitamo štampu 19.stoljeća, ali kada istažujemo izvore, daju nam odgovore na pitanje, ko ima interes da se prema Bosni I Hercegovini tako ponaša," zaključuje prof. Šljivo .
Društvo historičara Tuzla  promoviralo je i Zbornik radova “Dokumentaciona osnova ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini od 1992-1995.  “ Radi se o dokumentaciji koja se nalazi u Bosni i Hercegovini i izvan nje (između ostaloga i u Haškom sudu), koju prevashodno treba prikupiti i zaštititi.  Promovisana je i  Monografija“ Arhivistika u teoriji i praksi, knjiga četvrta“ prof.dr. Azema Kožara, kao i šesto izdanje Časopisa za historiju „Saznanja“.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik