TK: Održana VI Međunarodna konferencija škola TK

Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" (MIOS) održalo je  VI Međunarodnu konferenciju škola Tuzlanskog kantona "Aspekti i doprinosi partnerstva između zajednice i škole".Akcentiran je koncept otvorenih škola u zajednici. Konferencija “Aspekti i doprinosti partnerstva između zajednice i škole“ rezultat je dvogodišnjeg rada  Međunarodnog udruženja "Interaktivne otvorene škole” Tuzla i 30 osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona, koje su imale priliku učestovati u projektu  "Razvoj otvorenih škola“.

„Taj princip otvorenosti je vrlo bitan  da bi škola mogla isopuniti zahvtjeve koji su predstavljeni pred  nju. Vrlo je bitno pripremiti djecu za svijet koji se brzo mijenja, gdje su potrebne nove vještine i znanja, kako bi danas sutra oni koji završe školu bili konkurenti na tržištu rada", istakla je direktorica MIOS Tuzla Edina Malkić

Panel diskusije i predavanja bili su prilika da prosvjetni radnici,  iz zemlje i regiona, razmijene pozitivna iskustva  i razgovaraju o  otvorenosti  škola u zajednici. Chris Jones,direktorica Internacionalnog centra izvrsnosti za otvorene škole u zajednici Velike Britanije, navodi da se obrazovni sistem u Velikoj Britaniji i BIH  susreće sa istim problemima.       
 „Svi se danas susrecemo sa globalizacijom ekonomije, mladi odlaze iz zemlje, nastojimo da riješimo problem odlaska mladih. Sve škole se otvaraju prema zajednici, uvode roditelje u rad, sve se više sarađuje, mladi se pripremaju za svijet sa kojima se susreću kada izađu iz škole“
U 2017.godini MIOS planira nastaviti saradnju sa ovim školama te uključiti i 15 novih škola, kako bi se unaprijedio rad
razvojnih timova škola i njihovi rezultati. Cilj je ne samo organizovati radionice već i kontinuirano i u partnerstvu sa školama graditi inovativne edukacijske sisteme koji se fokusiraju na učenika i koji daje slobodu nastavniku da izabere metode kompatibilne sa potrebama i kapacitetima učenika. trebamo sisitem koji podržava razvoj i rad otvorenih škola u našoj zajednici, poručeno je sa VI Međunarodne  konferencije održane u Tuzli.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik