Nastavnici u TK: Roditelji moraju znati šta djeca rade na internetu

U Osnovnoj školi Banovići danas je nastavljena obuka nastavnika pilot škola u projektu "Spojeni i sigurni - Prema virtuelnom okruženju sigurnom za djecu" koji Pedagoški zavod provodi u saradnji sa organizacijom Save The Children. Obuka nastavnika obuhvata deset pilot škola sa područja cijelog Tuzlanskog kantona.

Blizu 300 nastavnika, usposlenika osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu tokom raspusta na tematskom seminaru analizira slučajeve različitih vrsta nasilja i zloupotrebe interneta čije su žrtve djeca. Cilj edukacije u organizaciji kantonalnog Pedagoškog zavoda je da oni nauče prepoznati problem i savladaju sve druge korake kako bi prevenirali posljedice i pomogli djeci izboriti se s tim.  Potencira se također i saradnja sa roditeljima.

- Većina naše djece danas je mnogo više edukovana od svojih roditelja. Oni ne smiju da se boje da zatraže pomoć od djece, a roditelji imaju životno iskustvo i treba da razgovaraju s djecom o tome šta i kako rade i moraju biti uljučeni u život svoje djece, kaže Marijana Hodžić, profesorica i predavač na seminaru.

Istraživanja čiji su rezultati prezentirani na ovim seminarima potvrđuju da 99 odsto školske djece u ovdašnjim školama aktivno koristi internet i društvene mreže. To ovu temu čini stalno aktuelnom, kažu predavači - nastavnici koji su u saradnji sa Centrom za prevenciju devijantnog ponašanja iz Novog Sada prošli posebne treninge za ovu vrstu edukacije.

- Završavamo sa školom u Banovićima, a počeli smo prije 15 dana u školi Slavinovići. Seminar prolaze nastavnicu u ukupno sedam osnovnih i tri srednje škole. Odabrali smo neke rubne i još i malo ove veće općine, kaže Josip Vojnić, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Ovaj seminar jedan je od zajedničkih projekata Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i organizacije Save the Children u kojemu učestvuju i dva kantonalna ministarstva - za unutrašnje poslove i obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik