Odobren projekat: Više od milion maraka iz evropskog fonda za 6 škola u TK (VIDEO)

Šest škola sa područja Tuzlanskog kantona koje su na prepruku Vlade Tuzlanskog kantona uvrštene u projekat regionalne saradnje, dobit će ove godine iz evropskog predpristupnog fonda INTERREG novac za finansiranje utopljavanja školskih zgrada. Rezultati konkursa objavljeni su sinoć, a vrijednost investicije u ove škole premašit će milion konvertibilnih maraka.

 - MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' u Kladnju rješenje problema zagrijavanja čeka godinama -


Početak drugog polugodišta u Mještovitoj srednjoj školi u Kladanju učenici su dočekali i u učionicama obučeni jednako kao i vani.

- Morali smo se ušuškati u bunde jako jer je bilo hladno, stolarija ne valja, pošto grijanje nije bilo nešto.'')
Direktor ove škole  kaže da je mislio kako su problem grijanja riješili pretprošle godine instaliranjem kotla na pelet, ali nije tako, kaže Emin Alikadić, učenik MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', Kladanj.

Direktor ove škole, čija je zgrada izgrađena 1981.  kaže da je mislio kako su problem grijanja riješili pretprošle godine instaliranjem kotla na pelet, ali nije tako.

Školske 2015/2016. godine smo imali dobro grijanje najnormalnije. Međutim, 2016. na 2017. došla je zima kakva se u Kladnju ne pamti. Već mjesec i po dana temperature u Kladnju padaju na -30 stepeni, dodaje Muriz Halilović, direktor MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', u Kladnju.

- Vlada TK učestvuje u finansiranju u 15-odstotnom iznosu -

Na preporuku Vlade Tuzlanskog kantona ova škola je obuhvaćena zajedničkom aplikacijom za INTERREG u kojemu su osim Bosne i Hercegovine učestvovale još Hrvatska i Crna Gora. Uz nekoliko drugih nevladinih organizacija iz Tuzle ovome je posredovao Centar za razvoj i podršku i projekat je jučer konačno odobren. Osim kladanjske srednje škole koja će dobiti oko 300 hiljada konvertibilnih maraka za fasadu i zamjenu stolarije na kompletnoj školi, novac za zamjenu prozora, kotlova za grijanje ili uvođenje solarnih sistema imat će na raspolaganju još pet škola.

- Kada je riječ o ovih šest škola, tu imamo MSŠ Kladanj, potom OŠ ''Ivan Goran Kovačić'' Gradačac, OŠ ''Gornja Tuzla'', OŠ ''Grivice'' za utopljavanje područne škole ''Omazići'', u Banovićima i tu je još Druga osnovna škola ''Srebrenik''. Vrijednost radova je iznad milion konvertibilnih maraka. Ukupna vrijednost projekta je 3,2 miliona maraka, kaže za dnevnik RTVTK Edin Zahirović, program menadžer CRP-a u Tuzli.

Novac bi trebao biti operativan čim svi korisnici potpišu ugovore sa kantonalnom Vladom, koja je aplicirala u ime ovih škola i obavezala se da će finasirati 15 odsto ukupnih troškova.

Videoprilog kreiran za dnevnik RTVTK je u prilogu ovog teksta.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik