Počela regionalna konferencija "U riječima je moć"

Sedma regionalna konferencija edukatora pod nazivom „U riječima je moć – Jezik u funkciji razvoja kritičkog mišljenja“, koja je jučer počela u etnoselu Stanišići u Bijeljini, okupila je više od 320 učesnika, učenika i nastavnika, iz šest zemalja bivše Jugoslavije.

Učesnike očekuje više od 60 radionica, male škole, dramske predstave i druge aktivnosti. 

Konferencija je počela čitanjem stihova i rime, koju su učesnici pisali, te na taj način uplovili u svijet riječi i pismenosti. 

- Danas smo krenuli s plenarnom sesijom na kojoj su govorili o tome šta je kritička pismenost, te šta je potrebno djeci u ovoj eri informacija, kada su bombardovani s tolikim tekstovima, te kako trebaju kritički da čitaju, kako da zauzmu svoj stav i kako da se uključe s argumentima - kazala je Feni Radima Rangelov-Jusović, izvršna direktorica Centra za obrazovne inicijative Step by Step koja je organizator konferencije. 

Učesnici su raspoređeni u šest sesija u kojima razmjenjuju praksu, iskustva, a najkvalitetniji i najinovativniji ljudi iz profesije obrazovanja u prijatnom i veselom razgovoru će prenositi svoje znanje. 

- Ovo je mjesto gdje se uči, ovdje nastaju ne samo prijateljstva nego i profesionalne veze, mreže koje traju tokom cijele godine, ovo je mjesto gdje se čuju inovacije, ali i da se iste primijene u nastavnoj praksi, kao i ono što je važno u teoriji savremenog obrazovanja - rekla je Rangelov-Jusović. 

Razgovara se i o problemima koji postoje u obrazovnom sistemu, ali i kako ih prevazići. 

Razgovarat će se i učiti o tome kako pomoći djeci da steknu sposobnosti koje će im omogućiti da istražuju i propituju pročitano, da zauzmu stav, nauče snagu argumenata, jasno artikulišu sopstvene misli i ideje, pišu, govore i efikasno komuniciraju s ljudima i svijetom oko sebe.

Također će biti predstavljena i najveća web platforma za nastavnike www.inskola.com, kao i inicijativa za podršku najinovnativnijim nastavnicima FIN-a (Fond za inovativne nastavnike/ce) u BiH, a cilj je skrenuti pažnju na značaj ulaganja u kvalitetne nastavnike i kvalitetno obrazovanje. 

Regionalna konferencija edukatora i edukatorica bit će završena 21. augusta. 

(Fena) gk/hd

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik