OŠ Duboki Potok vlastitom incijativom sanirala štete od poplava

Osnovna škola Duboki potok je bila jedna od mnogih škola u BiH koje su poplave ostavile u lošem stanju. Tada je u područnoj školi Cage klizište oštetilo i školski poligon. Međutim, entuzijazmom direktora ove škole i uz finansijsku pomoć donatora škola je ubrzo stala na noge, sanirala štetu a Evropska unija je odobrila sredstva za izgradnju i proširenje novog odvodnog sistema oko škole. To će umnogome pomoći da se u budućnosti izbjegnu ove posljedice.

Nakon što se poplava povukla, u OŠ Duboki Potok su zasukali rukave i krenuli i saniranje štete. Svjesni da im lokalna vlast i resorno kantonalno ministarstvo nisu bili u mogućnosti pružiti pomoć, okrenuli su se stranim donatorima. Prijavljivali su se na projekte i slali zahtjeve za pomoć.

- Prvu pomoć smo dobili od UNICEF-a za saniranje podova i obnovu namještaja. Za područnu školu Cage smo dugo tražili pomoć za saniranje i prvu su nam je pružili iz Fondacije Tuzlanske zajednice. U međuvremenu smo dobili informaciju o projektu nevezanom za poplave o utopljavanju. Mi smo prije dvije godine se javili na taj poziv pa smo dobili informaciju da smo ušli u uži krug a onda i u sam projekat koji se odnosi na zamjenu fasade, stolarije i termoizolaciju škole, kazao je direktor ove ustanove Edis Bajraktarević.

U toku je i realizacija projekta renoviranja sportske sale za što je sredstva donirala vlada Slovenije uz posredovanja kruga iz Kopera i udruženja Pomozi.ba iz Sarajeva. Federalno ministarstvo obrazovanja je obezbjedilo sredstva za izgradnju potpornog zida i tribina na poligonu u područnoj školi Cage. Ova osnovna škola je jedna od rijetkih koja je prošla na javnom pozivu povećanja energetske efikasnosti. U okviru ovog projekta su zamjenili dotrajalu stolariju, krov škole, uradili toplotnu izolaciju i novu fasadu. Značajnu pomoć su između ostalih dobili i od Ministarstva prostornog uređenja i okoline TK i Fonda za zaštitu okoliša FbiH. A lijepa vijest je i to da je porastao broj učenika upisanih u ovu školu.

- Što se tiče ove školske godine, sad je obrnuto. Zadnjih nekoliko godina smo imali tendenciju smanjivanja broja djece, međutim vidim da je ove godine u našoj školiu ovaj broj povećan u odnosu na prethodnu školsku godinu, zadovoljno je primjetio direktor OŠ Duboki Potok.

A kako se posljedice poplava ne bi ponovile, Evropska Unija je odobrila sredstva za izgradnju i proširenje novog odvodnog sistema oko zgrade škole.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik