Prusac: Sahat kula -svjedočanstvo vremena

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u januaru 2004. godine, Historijsko područje – Stari grad Prusac proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U ovom području je i Sahat – kula, jedan od simbola Prusca. Boraveći u Pruscu, novinar i putopisac Vehid Gunić prije deset godina pripremao je reportažu o tradiciji ovog kraja i tada obećao da će, čim bude mogao, pomoći u obnovi Sahat-kule. Na njegovu inicijativu i podršku, u povodu Ajvatovice, Sahat-Kula u Pruscu ponovo svjedoči o protoku vremena.

 

 U sklopu programskih sadržaja 505. Dana Ajvatovice u Pruscu je svečano predstavljen javnosti restaurirani krov Sahat-kule.Obnovu prusačke Sahat-kule pomogao je Vehid Gunić, novinar, publicista i putopisac, rado viđen gost u Pruscu. Mnogobrojnim posjetiteljima u Pruscu, obratio se glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef.Slipac i načelnik općine Huso Sušić, a nakon svečanog dijela programa, druženje se, uz sevdalinku i halvu, nastavilo u Domu “Hasan Kjafije Pruščaka” u Pruscu.

 Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, januara 2004. godine, Historijsko područje – Stari grad Prusac proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u sklopu kojeg se nalazi i prusačka Sahat – kula. Evlija Čelebija ne spominje 1660. godine ovu sahat-kulu, što znači da je nastala nakon tog vremena. Najvjerovatnije je sagrađena u 18. vijeku. Tada grad nije imao toliku stratešku važnost, pa je sahat-kula sagrađena u jarku ispod istočnog zida koji je opkoljavao obor ispod tvrđave. Osnovica kule je kvardat sa stranicom 3,9 m, a visina oko 10 m. U Pruscu se zna da je jedan dizdar uvakufio imanje pod Pruscem i da se od prihoda plaća službenik koji se brine o satu.krov joj je dvostruk sa otvorenim međuprostorom za odjek zvona. Kula nema sata sa kazaljkom, nego se vrijeme računa po otkucajima, koji se čuju samo na orjentalsko vrijeme računanja.Stroj sata izgradio je vele u Pruscu, neki mjstor iz Gornjeg Vakufa. Stroj radi još uvijek na opše zadovoljstvo.Zvono ima vrlo živ i ugodan zvuk , visokog tona. O satu čitavo stoljece brine se prusačka porodica BeganU blizini starog tornja čuje se stalno stenjanje i škirpa starih točkova stroja, koji ne misli na hod vremena.On jednako izbija i dane i sate. Danas kao i jučer brojeći desetljeća i stoljeća.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik