Print this page

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke: Osigurati istovjetna prava i uvjete obrazovanja za svu djecu u RS-u

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je nadležne obrazovne vlasti u Republici Srpskoj da hitno poduzmu neophodne aktivnosti kako bi se osigurala istovjetna prava i uvjeti obrazovanja za svu djecu u Republici Srpskoj, bez obzira na nacionalnu, vjersku i etničku pripadnost, javlja Anadolu Agency (AA). 

Također, zbog i dalje prisutnih problema u obrazovanju djece povratnika u tom entitetu, Ministarstvo drži da je krajnje vrijeme da o ovom pitanju reagira i Međunarodna zajednica, te predlaže što skorije održavanje zajedničkog sastanka svih zainteresiranih strana kako bi se došlo do konačnih rješenja.

"Podsjećamo na Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, iz 2002. godine, koji su usaglasili tadašnji ministri obrazovanja bh.entiteta, kao i svi tadašnji kantonalni ministri obrazovanja, a uzimajući u obzir ustavno pravo povratnika i pravo njihove djece na adekvatno obrazovanje, odnosno uočavajući potrebu za zadovoljavanjem posebnih potreba i prava djece povratnika u okviru Sporazuma koji će ponuditi jednaka privremena rješenja za sve i garantirati prava svih konstitutivnih naroda", navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Tako se, naglašavaju,  u tački 2. Sporazuma navodi: "U vezi s tzv. nacionalnom grupom predmeta (jezik i književnost, historija i geografija, odnosno priroda i društvo u početnim razredima osnovne škole, te vjeronauka), roditelji će imati mogućnost da biraju između entitetskog, odnosno kantonalnog-županijskog ili nastavnog plana i programa po vlastitom izboru“. 

Nadalje, u tački 5. Sporazuma ističe da: "Oba entitetska ministarstva obrazovanja će se odmah angažirati kako bi pronašla trajnija rješenja za pitanja obrazovanja povratnika i zadovoljavanje posebnih potreba i prava svih konstitutivnih naroda, što će zahtijevati, naprimjer, usvajanje novih zakona u oblasti obrazovanja, izradu novih planova i programa, kao i udžbenika koji neće sadržavati nikakve sporne materijale, opće poštivanje ljudskih prava učenika/studenata, roditelja i nastavnika te ponovo zapošljavanje nastavnika u školama u kojima su predavali prije rata.

Naglašava se da će "ovaj sporazum će ostati na snazi dok se ne ispune navedeni uvjeti“.

Također, planom provedbe Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece-povratnika, pod tačkom III.3. a) i b) se, između ostalog, navodi: „U školama gdje ima 18 ili više učenika u razredu (ili minimalan broj propisan zakonom koji se traži za mješovite razrede) škole su dužne organizirati redovnu nastavu za pomenute predmete, umjesto predmeta nacionalne grupe predmeta koji se trenutno podučavaju".

Istovremeno u školama, "u kojima postoji manje od 18 učenika u razredu škole će biti dužne nastavu organizirati prema odluci nadležnog ministarstva. Svi predmeti nacionalne grupe predmeta bit će predavani u školskim prostorijama. Škole će osigurati da, u cilju racionalizacije izvođenja nastava, umjesto prijevoza učenika za prisustvo predavanju nacionalne grupe predmeta, nastavnici dolaze učenicima“.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke naglašava da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti i dalje izučava u školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, u onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave.

Stoga će se, naglašeno je, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje, u okviru svojih nadležnosti, zalagati za ukidanje svakog vida diskriminacije i segregacije u obrazovanju.