Print this page

Banovići: Prvi eksponati budućeg muzeja rudarstva i željeznice pred rudničkom Direkcijom

Na platou pred direkcijom Rudnika mrkog uglja u Banovićima postavljeni su prvi eksponati budućeg muzeja koji će čuvati simbole industrijskog naslijeđa ove općine.

- Tu smo već postavili veliki bager EŠ 5/45, proizveden početkom pedesetih godina prošlog vijeka. Njega smo planirali i ofarbati čim nabavimo mašinu za pjeskarenje. Osim njega, tu je i  mali bager je P&H 655 također iz 1950. godine. To su prvi bageri koje je Rudnik kupio. Služili su za proces eksploatacije sirovine. Mali bager smo tako i postavili da mu je kašika iznad vagona, jer je on baš i tovario vozove. Lokomotiva i vagoni koji su sad na platou su iz 1949. godine, kaže Mirnes Softić, rukovodilac mašinskih poslova na montaži u RMU Banovići.

Muzej rudarstva i željeznice napravit će Rudnik, a za njegovu promociju Općina je zadužila Javnu ustanovu Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići. Planirano je da početkom oktobra počne prebacivanje na plato i bagera Marion Dreglajn 7200 sa površinskog kopa Grivice.  

Naredne godine, kaže Softić ovim sada muzejskim ekponatima pridružit će i mašine P&H Al 1900 11 ili 12, jedan buldozer, utovarivač, bušilicu, dva ili tri dampera. Do naredne zime Rudnik planira izgraditi i umjetnu jamu, iza spomenika Žalosna majka djela čuvenog kipara Dragiše Trifkovića koji se također nalazi u muzejskom krugu. U jami će posjetitelji moći osjetiti svu težinu rudarskog posla. Imat će alat i priliku da sami kopaju i iz zemlje vade ugalj.

Prema podacima banovićkog Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma, rudarsko naslijeđe - prije svega parne lokomotive i turistička tura subotom u podne, svake godine u Banoviće dovedu više od 1000 turista iz Bosne i Hercegovine i zemalja Evrope, pa čak i organizovane ture sa dalekog istoka.

Fotografije za fotogaleriju ustupio Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići. Autor fotografija Almedin Mešić.

Image Gallery