Rudnik će graditi novu školu: OŠ "Banovići Selo" uskoro prelazi na novu lokaciju

U Banovićima je danas održan sastanak između predstavnika kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Rudnika mrkog uglja Banovići, lokalne općine i Osnovne škole "Banovići Selo". Naime, radovima na površinskom kopu Turija, rudnik se primakao ovoj školi na oko 200 metara, zbog čega je ovu ustanovu potrebno izmjestiti sa rudnog zemljišta.

Dogovorom kantonalnog ministarstva obrazovanja, općine i RMU Banovići, Osnovna Škola "Banovići selo" premjestit će se sa rudnog zemljišta na novu lokaciju. RMU Banovići će finansirati izgradnju školskog objekta i fiskulturne dvorane koji se nalaze u vlasništvu resornog ministarstva. Do razgovora o premještanju škole, došlo je prvashodno zbog sigurnosti učenika. Radovi na površinskom kopu Turija, u naredne tri godine približili bi se školskom objektu toliko da se nastava ne bi mogla izvoditi.

-    Djeca moraju napuštati školu u vrijeme miniranja, što znači da u naredne dvije do tri godine ne bi bilo moguće izvoditi nastavu u toj školi. Danas smo se dogovarali oko načina izmještanja i postigli smo dogovor, koji će u naredna dva do tri mjeseca biti završen ugovorom kojim će rudnik izmjestiti OŠ Banovići Selo na drugu lokaciju, kazao nam je Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

-    Ministarstvo i Vlada su saglasni po ovom pitanju. Moramo shvatiti i privredni razvoj ove općine i smaog rudnika, pošto se škola nalazi na rudnom polju. I zbog sigurnosti djece došlo je do toga da moramo izmjestiti tu školu i napravili smo načelni sporazum o realizaciji tog projekta, zaključio je Izet Jagodić, Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Tuzlanskom kantonu.

Općina Banovići i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK se trebaju dogovoriti o veličini objekta, njegovoj lokaciji i  procjeni broja učenika koji će u budućnosti pohađati ovu školu. Nakon toga, rudnik će pristupiti izgradnji ove škole.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik