Print this page

U Tuzli počelo 28. Međunarodno savjetovanje "Arhivska praksa"

U Tuzli je jutros svečano otvoreno 28. Međunarodno savjetovanje „Arhivska praksa“ koje je okupilo oko 300 arhivskih stručnjaka i zaposlenika u registraturama iz šest zemalja našeg regiona. Tradicionalno, ovaj, u stručnim krugovima vrlo cijenjen skup, organizuju Arhiv i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
Na dvodnevnom Savjetovanju će biti prezentiran 31 naučni rad, a dominira tema “Zaštita arhivske građe u vanrednim prilikama“.


Skup je, u ime pokrovitelja, otvorio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona Izet Jagodić, a brojne pohvale i ovog puta za visok nivo organizacije stigle su od kolega iz regiona.
Danas je promovisan i 18. broj stručnog časopisa Arhivska praksa, u kojem su objavljeni svi radovi koji će biti prezentirani na ovogodišnjem Savjetovanju, te organizovana posjeta kulturno-historijskom naslijeđu Lukavca.
Sinoć je u Hotelu Tuzla, gdje se održava Savjetovanje, otvorena i izloža  „Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika“, koju je pripremio Historijski arhiv Sarajevo u saradnji sa Državnim arhivom iz Dubrovnika.
Savjetovanje se nastavlja sutra.