Print this page

Uz Dan učitelja priznanje i nagrade za 20 prosvjetara iz TK

Resorno Ministarstvo, Pedagoški zavod, Kantonalni sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture i sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja danas su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli upriličili svečanost povodom 5. oktobra Međunarodnog dana nastavnika.

Priznanja i nagrade uručene su za izuzetan doprinos u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja prosvjetnim radnicima iz Tuzlanskog kantona. Priznanja je dobilo njih 20. Svečana akademija bila je prilika da se i na ovaj način ukaže na složenost i odgovornost nastavničkog poziva, istaknu zahtjevi koji svakodnevno stoje pred prosvjetnim radnicima, te da se još jednom skrene pažnja na važnost uloge prosvjetnih radnika u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Gostima i uzvanicima danas se obratio kantonalni premijer Bego Gutić. Uz čestitke prosvjetnim radnicima naglasio je da se zajedničkim snagama moramo izboriti da se obrazovni sektor podigne na viši nivo. U ime organizatora današnje svečanosti obratio se resorni ministar.

- Nažalost, prosvjetni radnici u BiH među najslabije su plaćenim prosvjetnim radnicima u regionu. Ispred njih su samo kolege iz Republike Srbije. No uprkos tome većina njih časno i pošteno rade svoj posao svjesni njegovog značaja i svoje društvene uloge. Zato je važno na njihov dan snažno skrenuti pažnju javnosti na značaj uloge nastavnika, riječi su resornog ministra Izeta Jagodića

Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a slavi se svake godine 5. oktobra u više od 100 zemalja svijeta. Prema UNESCO-u, taj je dan prilika da se pokaže kako je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.