Tuzla: Projekat "danas učenik - sutra poduzetnik" potiče mlade na osnivanje obrta

"Danas učenik - sutra poduzetnik", naziv je projekta koji realizuje Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, u okviru kojeg je danas održano predavanje predstavnika Obrtničke komore Tuzlanskog kantona učenicima završnog razreda osnovne škole Tušanj u Tuzli.

Učenicima završnih razreda predstavljene su mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa ili obrta te stanje na tržištu rada. 

Predavanja su održali direktori i predstavnici četiriju srednjih škola s područja Tuzle - Mješovite srednje mašinske škole, Srednje građevinsko-geodetske škole, Srednje turističko-ugostiteljske škole i Mješovite srednje hemijske škole. 

Učenicima su predstavljeni smjerovi i mogućnosti koje nudi obrazovanje u ovim institucijama. 

Voditeljica projekta CRP-a Amerisa Salkić kaže da je cilj današnjeg predavanja podsticanje mladih ljudi na privatni obrt da bi u budućnosti mogli otvoriti malo privatno preduzeće. 

Naglašava da je na tržištu rada nedostatak mladih kvalitetnih majstora te da savremeni poslovi iz oblasti energetske efikasnosti trebaju mlade obrtnike.
 
Ovakvo predavanje je, dodaje Salkić, potrebno mladim ljudima iz razloga što je danas mnogo nezaposlenih s raznim stepenima obrazovanja i zanimanja, dok postoje obrtnička zanimanja za koja nedostaje mladih i sposobnih majstora. 

Današnjim predavanjima obuhvaćeno je 65 učenika devetog razreda.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik