TK: Uz dječiji osmijeh i radost dočekana Nova 1437. hidžretska godina

Smijeh, zadovoljstvo i radost mogli su se vidjeti na licima više od hiljadu školaraca koji su večeras, u povodu Nove 1437. hidžretske godine, u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, dobili novogodišnje paketiće. Prigodan vaz vjernicima je održao glavni imam tuzlanskog Medžlisa hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Od Hidžre do danas navršilo se 1437. hidžretskih godina. Vjernici se raduju tom danu, koji podsjeća na prve generacije vjernika, koji su svojim zalaganjem, imetkom i životima trasirali put izbavljenja i oslobađanja muslimana. Muslimani širom svijeta obilježavaju Novu 1437. hidžretsku godinu. U BiH centralno obilježavanje hidžretske Nove godine je organizovano u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U džamijama je upriličeno učenje Kur'ana, prigodni programi i predavanja vezana za hidžru.I Medžlis Islamske zajednice Tuzla je organizovao svečani program.

Posebna radost priređena je podjelom 1111  paketića mektebskoj djeci, ali i djeci iz Udruženja „Koraci nade“, te učenicima sedam osnovnih škola iz Tuzle.Nakon prigodnog vjerskog programa, priređenog u džamijskom prostoru vjernici su nastavili druženje do kasnih sati.

I ove godine, u čast Nove hidžretske godine, slastičar hadžija Eldar Čivić skupa sa džematlijama napravio je tortu dugu 2 i široku jedan metar, kojom su se počastili prisutni vjernici.

Inače, računanje po hidžri počinje od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. To je bilo 8. rebiu-l-evvela, odnosno u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere. Hidžra simbolizira put slobode, ljubavi i humanosti.

U vremenu u kojem mi živimo, naša najbolja hidžra je vjerovanje u činjenja dobrih dijela, kazao je glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Islamski ili hidžretski kalendar je kalendar prema kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Riječ je o lunarnom, odnosno mjesečevom kalendaru, koji se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena označava protok jednog mjeseca prema kalendaru. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan prema gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik