Print this page

Na Univerzitetu u Tuzli promovisan Erasmus Student Network

Na Univerzitetu u Tuzli, danas su promovisani program mobilnosti Erasmus i Erasmus Student Network. Riječ je o organizaciji koja prije svega pomaže studentima koji dolaze ili odlaze na razmjene, kako u BiH tako i u inostranstvu. Studenti su danas mogli saznati kako da uspješno apliciraju za razmjenu ali su dobili i nekoliko praktičnih savjeta koji će im omogućiti bolje snalaženje unutar domaće mreže studenata u Erasmusu.

Erasmus Student Network, neprofitna je organizacija osnovana 1989. godine s ciljem podržavanja i razvijanja mobilnosti studenata u Europi. Funckioniše na internacionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou a u BiH djeluje od 2013. godine. Danas su u Tuzli predstavili ovaj program te potaknuli studente da se bolje upoznaju sa razmjenom.


- Za Univerzitet u Tuzli je jako bitno da potiče internacionalizaciju i mobilnost svojih studenata, kao i da promoviše dolazak studenata iz drugih zemalja na Univerzitet povećavajući svoju vidljivost i akreditovanost na europskom nivou jer sav smisao bolonjskog sistema i cilj europske komisije sa pokretanjem Erazmus projekta 2014. godine je bio veća internacionalizacija tih univerziteta na teritoriji Evrope, pojasnila je Berina Šabanović, državna predstavnica za Erazmus Student Network u BiH.


Erasmus Student network je prisutan na 452 visokoškolske institucije u 37 zemalja Europe. Riječ je o društveno korisnom programu koji usko sarađuje sa Savjetom Evrope  i Europskom platformom civilnog društva za cjeloživotno učenje. Koliko je značajan za studente, pokazala je danas i velika posjeta istih u amfiteatru, tokom njegovog predstavljanja.