U Tuzli promovirana knjiga "Država Bosna i Hercegovina i demokratija"

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je promovisana nova knjiga "Država Bosna i Hercegovina i demokratija", uglednog profesora političkih nauka Mirka Pejanovića. Riječ je o naučnom djelu koji govori o kontinuitetu i razvoju parlamentarne demokratije u Bosne i Hercegovine.

Knjiga "Država Bosne i Hercegovine i demokratije" djelo je profesora Pejanovića koje navodi na razmišljanje o tome da li postoji demokratija u našoj zemlji i koji su to njeni oblici. Autor nudi širi kontekst za razumijevanje oblika parlamentarne demokatije za koji kaže da Bosna i Hercegovina razvija od 1996. godine.

"Rat je onemogućio razvoj bilo kakve demokratije ali naša zemlja parlamentarnu demokratija razvija od 1996. godine. Što je tiče razvoja demokratije u Bosne i Hercegovine, naša parlamentarna demokratija provodi se kroz izbore te zbog toga mi imamo zastoj.", ističe da Mirko Pejanovića, autora knjige.

Rektor Univerziteta u Tuzli, Enver Halilović, ističe da je ova knjiga posebna po objektivnosti autora kada opisuje događaje u kojima je i sam sudjelovao. Kako kaže, način na koji profesor Pejanović komentariše aktuelno stanje u našoj zemlji izdvaja od drugih autora.

"Ova knjiga daje jako puno povoda za rasprave. Želim da naglasim jednu objektivnost kojom je pisao autor knjige i onim događajima u kojima je direktno i aktivno učestvovao. On ne stavlja u prvi plan sebe, nego događaj. To je vrlo značajna razlika profesora Pejanovića u pristupu savremenim temama i pitanjima o događajima u Bosni i Hercegovini u u poređenju sa ostalim akterima novije političke scene.", dodaje Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Profesor Univerziteta u Sarajevu, Mile Babić ističe da se slaže sa stavovima autora te da u našoj zemlji nema demokratije.

"Poruka knjige je da nema demokratije u Bosne i Hercegovini jer je ona onemogućena u Ustavu. Demokratije počinje kada su na prvom mjestu slobodni građani pa onda predstavnici naroda. Prvo je nedostatak što nacionalni pristup ima prednost pred slobodnim čovjekom te zbog toga nema demokratije.", ističe Mile Babić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu.

Knjiga "Država Bosna i Hercegovina i demokratija" nudi prostor za moderno razmišljanje procesa koji su aktuelni u našoj zemlji ali i navodi na propitivanje vlastiih stavova te je zbog toga od velikog značaja.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik