Komandantica NATO štaba Sarajevo, Gisele Wilz, održala predavanje na Pravnom fakultetu u Tuzli

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa NATO štabom Sarajevo, danas je upriličio predavanje na temu "Bosna i Hercegovina i NATO pakt". Cilj predavanja je omogućiti studentima informacije o ulozi NATO pakta kao i koliko je značajno priključenje naše zemlje u ovu organizaciju.

Na današnjem predavanju studentima Pravnog fakulteta u Tuzli o Bosni i Hercegovini i NATO paktu govorila je komandantica NATO Štaba Sarajevo, Gisele Wilz. Gisele ističe da je važno da građani Bosne i Hercegovine budu informisani s obzirom da su oni ti koji odlučuju o članstvu njihove zemlje u NATO-u. Kako kaže, u posljednih deset godina, napravljen je veliki pomak ka priključenju NATO paktu.

"Nemojte zaboraviti da su 2004 u Bosni i Hercegovini postojale dvije vojske i da su u tom periodu napravljeni bitni pomaci.Napravljen je i pomak u uništavanju viška naooružanja koji su značajno doprinijeli očuvanju mira. Također, oružane snage su značajno doprinijele i u periodu poplava 2004. godine", istakla je Gisele M. Wilz, komandantica NATO Štaba Sarajevo.

Iako su napravljeni vidni pomaci još je dug put Bosne i Hercegovine ka priključenju ovoj organizaciji.

"Još se treba raditi na reformi, kao što su propisi koji uređuju ljudstvo, personal u oružanim snagama, oni koji uređuju i sistem nabavki, da se i dalje radi na što većoj efikasnosti i transparentnosti oružanih snaga i naravno još jedan korak je uknjižba vojne imovine na državu BiH.", dodaje Gisele M. Wilz, komandantica NATO štaba Sarajevo.

Dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, Izudin Hasanović, ističe da bi ulazak naše zemlje u NATO pakt bio od velike koristi.

"Studentima treba izgraditi svijest i stavove da podrže ulazak u NATO pakt jer nema alternative.Na taj način sačuvali bi se integritet, cjelovitost i kontinuitet BiH te bi se osigurala sigurnost budućih generacija", istakao je  Izudin Hasanović, dekan na Pravnom fakultetu u Tuzli.

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli ističu da bi mladi trebali biti više informisani o NATO paktu i njegovom značaju za Bosnu i Hercegovinu.

"Mislim da je jako bitno za mlade ljude da se upoznaju s NATO-m i šta NATO radi, s obzirom da je to put ka evropskim integracijama i jedan od uslova za EU. Sve su članice EU i članice NATO-a. NATO predstavlja pravnu sigurnost i bezbijednost", kazala je Ena Morankić, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli.

"Nažalost, mladi ne znaju mnogo o NATO-u. Međutim, NATO je jako bitan naručito za Bosnu i Hercegovinu, zemlju izašla iz rata.", dodaje Mirza Mustafagić, student Pravnog fakulteta u Tuzli.

Danas je istaknuto da veliki broj građana podržava ulazak Bosne i Hercegovine u NATO pakt. Veći procent podrške je u Federaciji, a u manji u Republici Srpskoj.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik