Promovisano sedam tomova Rječnika bosanskog jezika prof. Dževada Jahića

U organizaciji Univerziteta u Tuzli danas je promovirano sedam tomova Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića. Na promociji su govorili: profesori Enver Halilović i Amira Turbić – Hadžagić. Ovo kapitalno naučno djelo u formi enciklopedije, jedno je od svjedočanstava kontinuiteta bosanskog jezika kao dijela bosnaskog identiteta.

Rječnik bosanskog jezika, koji će izaći u deset tomova, autora Dževada Jahića, sa četiri hiljade jedinica, osamdeset hiljada riječi, 350 hiljada  natuknica, 600 bibliografskih jedinica, istovremeno je i rječnik samih riječi, ali i određenih struka te frazeološki i terminološki rječnik. To potvrđuje njegovu enciklopedijsku prirodu i domete, istakla je danas profesorica Amira Turbić-Hadžagić.

Rektor Univerziteta u Tuzli profesor Enver Halilović, istaknuo je da objavljivanje Rječnika bosanskog jezika predstavlja jedan od najznačanijih kulturnih poduhvata u Bosni i Hercegovini.

Svaki narod sebe legitimira svojim jezikom, on se putem jezika I potvrđuje, naglašava sam autor.

- Ovaj Rječnik rješava 95% nedoumica u bosanskom jeziku.Rječnik je i naučni i književni, koji ujedno otkriva da je bosanski jezik bio i prije Kulina-bana. Sve ovo što se dešavalo sa jezikom u posljednje vrijeme ima za cilj da ovo kapitalno djelo bude osporavano. Sve što smo do sada uradili vodi nas ka formiranju Pravopisa bosanskog jezika, jer pravopis je Zakon o jeziku.

Autor Rječnika akademik Dževad Jahić iskazao je zahvalnost svima koji su prepoznali značaj ovog projekta, ocjenjujući da se radi o djelu koje je na neki način najdublje "zaronilo" u naslijeđe i savremeno stanje bosanskog jezika, koje je ujedno i putokaz da se, kako je kazao profesor Jahić, uspješno doskoči smicalicama i podvalama koje su "na sceni" i na tom polju.

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik