Sutra u Gračanici primopredaja kanti za odvajanje ambalažnog otpada svih vrtića i škola

Kante za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada za sve vrtiće, osnovne i srednje škole u Garčanici nabavljene su i bit će distriburane ovim ustanovama, saopćio je Ekopak, prvi operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH.

Primopredaja će biti obavljena sutra u krugu komunalnog preduzeća Komus a prisustvovat će joj i općinski načelnik te predstavnici Komusa i Ekopaka.

Ovom nabavkom, Ekopak proširuje saradnju s Komusom i Općinom Gračanica kako bi se krajnjim potrošačima omogućilo da odvojeno odlažu ambalažni otpad za reciklažu. Dosadašnjom realizacijom projekta s Ekopakom, preduzeće Komus je aktivnostima prikupljanja ambalažnog otpada obuhvatilo 7.528 stanovnika a tokom prethodnih dviju godina prikupljeno je blizu 65.000 kilograma ambalažnog otpada transportovanog na reciklažu.

- Općina Gračanica je primjer dobre prakse uspostave Sistema Zelene tačke, koji neprofitna kompanija Ekopak gradi u našoj zemlji na osnovu podrške ambalažne privrede koja je svoju odgovornost u vezi s iskorišćenjem i reciklažom ambalažnog otpada prenijela na Ekopak.

Proširivanjem projekta na obrazovne institucije, u skladu s praksama iz zemalja članica PRO EUROPE-a, želi se ojačati svijest mlađih generacija o značaju reciklaže i iskorišćenja ambalažnog otpada - navedeno je u saopćenju.

Nakon primopredaje kanti, u Općini Gračanica je za četvrtak najavljena edukativna predstava „Tvrle ekolog“ koju realizira Ekopak u saradnji s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Forumom građana Zenice.

Općina Gračanica je jedna od prvih koja je potpisala ugovor o saradnji s Ekopakom i pridružila se sistemu Zelene tačke za reciklažu i iskorišćenje ambalažnog otpada.

Potpisom ugovora s prvim ovlaštenim operaterom sistema, Ekopakom, Općini i Javnom komunalnom preduzeću Komus uručena su zvona za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada te je Ekopak sufinansirao uređenje površina za eko otoke i kupovinu dva vozila za odvoz prikupljenog ambalažnog otpada. 

Ekopak je prvi operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH, ovlašten od Ministarstva, za čije osnivanje i visoke standarde poslovanja su vodeće domaće, regionalne i internacionalne kompanije uložile imidž i kredibilitet, navedeno je također u saopćenju.

Putem Ekopaka, svi privredni subjekti (uvoznici, pakeri, proizvođači, distributeri) mogu izmiriti zakonske obaveze za ambalažu po najnižim održivim troškovima. Prikupljeni novac od naknada se transparentno ulaže u razvoj sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorišćenje ambalažnog otpada, saradnjom s komunalnim preduzećima i lokalnom zajednicom.

Ispunjavanjem strogih kriterija i visokih standarda poslovanja koje propisuje EU, Ekopak je krajem 2013. postao član PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema čije je sjedište u Briselu.

Time je BiH postala 32. zemlja članica i ušla u evropske integracije u segmentu ambalažnog otpada. Članstvom u PRO EUROPE-u, Ekopak je postao i ekskluzivni davatelj prava na korićtenje međunarodno zaštićenog znaka Zelena tačka (Green dot) za tržište BiH, ali i dobio pristup najboljim evropskim praksama i iskustvima za uspostavu sistema za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada, koji gradi u Bosni i Hercegovini.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik