Škole i vrtići u Gračanici dobili kante za odvajanje otpada za reciklažu

U krugu JKP Komus danas je održana primopredaja kanti za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada za sve vrtiće, osnovne i srednje škole u Općini Gračanica.

Primopredaji su prisustvovali načelnik Općine Gračanica Nusret Helić, direktor JP Komus Senad Memić i predstavnica Ekopaka Samra Jažić.

Nabavkom kanti za sve vrtiće, osnovne i srednje škole, Ekopak proširuje postojeću saradnju s JP Komus i Općinom Gračanica, kako bi se svim građanima Općine, a naročito najmlađim, omogućilo da odvojeno odlažu ambalažni otpad koji će se transportovati na reciklažu.

-Dosadašnjom realizacijom projekta s Ekopakom, JKP Komus je aktivnostima prikupljanja ambalažnog otpada obuhvatio više od 7.500 stanovnika, a tokom prethodne dvije godine saradnje prikupljeno je približno 65 tona ambalažnog otpada koji je transportovan na reciklažu - izjavio je direktor JKP Komus Gračanica Senad Memić. 

Stručna saradnica za prodaju i komunikacije u Ekopaku Samra Jažić ocijenila je da Općina Gračanica predstavlja primjer dobre prakse uspostave Sistema Zelene tačke koji neprofitna kompanija Ekopak gradi u BiH, a na osnovu podrške ambalažne privrede koja je svoju odgovornost po pitanju iskorištenja i reciklaže ambalažnog otpada prenijela na Ekopak.

Proširivanjem projekta na obrazovne institucije, u skladu s praksama iz zemalja članica PRO EUROPE-a, želi se povećati svijest mlađih generacija o značaju reciklaže i iskorištenja ambalažnog otpada, saopćeno je iz kompanije Ekopak.

Nakon primopredaje kanti, u Općini Gračanica je u četvrtak najavljeno prikazivanje edukativne predstave "Tvrle ekolog“, koju realizuje Ekopak u saradnji s BNP Zenica  i Forumom građana Zenica.

Općina Gračanica je jedna od prvih općina koja je potpisala ugovor o saradnji sa neprofitnom kompanijom Ekopak i pridružila se Sistemu Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada.

Ekopak je dosad u Općinu Gračanica investirao blizu 50.000 KM tako da je postavljeno sedam eko otoka, sufinansirano je uređenje površina i kupovina vozila za odvoz prikupljenog ambalažnog otpada, saopćeno je.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik