Veliki interes za drugo izdanje knjige "Muslimani u Evropskoj uniji"

U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sinoć je promovisana knjiga „Muslimani u Evropskoj uniji“ autora Amira Karića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Riječ je o drugom izdanju koje je, slučajno ili ne, izašlo u vremenu kada egzodus izbjeglica, dominantno muslimana iz Sirije, u fokus svjetske javnosti ponovo stavlja fenomen odnosa muslimana i Evrope. O tom odnosu profesor Karić govori na primjeru Velike Britanije, Njemačke i Švedske i to kroz odnos države i religije, školstvo, političko djelovanje, organizaciju i predstavljanje muslimana u tim zemljama.

Na pitanje može li se Evropa transformisati u istinski multikulturno društva, a s druge strane mogu li se muslimani prilagoditi evropskim uslovima, Karić u svojoj knjizi odgovora da rješenje nije niti asimilacija niti samoizolacija muslimana. Rješenje je određeni model integracije u Evropskoj uniji. Taj model podrazumijeva uvažavanje muslimana koji  čuvaju vlastiti identitet i vrijednosti, ali istovremeno poštuju norme evropskog društva u kojem žive, istaknuto je na sinoćnjoj promociji.

O knjizi su govorili akademik Enes Karić i profesori Dževada Šuško i Mensur Husić. Organizatori promocije su bili Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Medžlis islamske zajednice Tuzla.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik