Zašto udžbenik na Brajevom pismu?

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u organizaciji Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, održan je okrugli sto na temu „Korak ka ravnopravnosti slijepih učenika u obrazovanju“. Uz podršku Federalnog i kantonalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku, promoviran je i užbenik historije na Brajevom pismu.

Nedostatak prilagođenih udžbenika, predstavlja veliki problem za obrazovanje slijepih i visoko slabovidnih učenika u redovnim školama.

Zato će udžbenik historije za deveti razred osnovne škole na Brajevom pismu, u značajnoj mjeri olakšati ovim učenicima savladavanje gradiva.

 - Zadnjih godina korišteni su udžebenici iz Sarajeva. Problem je bio u težini udžbenika, lekcijama koje se nisu podudarale sa lekcijama u redovnom nastavnom planu i programu. Oformili smo tim od defektologa, nastavnika i nas iz udruženja. Ovo je samo jedan model kako da prilagodimo i ostale udžbenike, ističe Mihovil Lučić, predsjednik Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

- Prije sam imao neke užbenike, ali ti udžbenici pogodni su samo za internatski tip učenja, učenici koji redovno prate nastavu teško im je bilo sve te udžbenike nositi. Rodila se ideja za printanje više knjiga koje je lakše nositi, kaže Sead Fazlić, učenik devetog razreda OŠ "Humci".

Svaki od sedam tomova, nosi određeni broj lekcija za datu nastavnu jedinicu. To učenicima omogućava nošenje samo jedne knjige, što do sada nije bio slučaj. Promocija jednakih mogućnosti kroz pristupačnost udžbenika Korak je ka ravnopravnosti slijepih učenika u obrazovanju, rečeno je danas.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik