Tuzla: Kreativne radionice, izložbe i druženje vršnjaka u Zavodu za odgoj i obrazovanje

Jedna od najzabavnijih manifestacija obilježavanja Svjetskog dana osoba sa invaliditetom na području Tuzle održana je danas u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

Učenici osnovne i srednje škole u ovoj Ustanovi dočekali su, sa svojim odgajateljima i nastavnicima,  goste iz drugih škola i brojnih građanskih udruženja. Vršnjaci iz Osnovne škole Simin Han su im došli s poklonima koje su priredili u okviru akcije "Jedan slatkiš - jedno dijete".

Šejma Oruč, učenica OŠ Simin Han, Tuzla kaže da su na nivou svoje Škole obilježili ovaj dan pravljenjem paketića i podjelom djeci koja imaju teškoće u razvoju, a učestvovali su svi učenici od 1. do 9. razreda.

Iz tuzlanske Gimnazije Ismet Mujezinović učenici su u Zavod došli s profesoricom biologije.

- Mi već dugo sarađujemo sa Zavodom. Pošto učenici iz predmeta biologija uče o sindromima i izučavaju određene homeopatije pa su željeli da vide kako izgledaju ta djeca i koje su njihove mogućnosti, da su jednaka kao i druga djeca, kaže za RTVTK Mirsada Begović, profesorica biologije u Gimnaziji "Ismet Mujezinović", Tuzla

Sva djeca, domaćini i gosti zajedno su učestvovala u kreativnim radionicama, a među njima i na radionici za njemački jezik koju svakog mjeseca  ovdje pripređuje jedan Centar iz Tuzle.

- Kolege i ja smo došli da ovu manifestaciju podržimo i da pratimo rad mališana. Mi iz Centra svaki mjesec dolazimo i imamo radionice, časove njemačkog jezika, kaže Almira Kalabić, direktorica Centra za njemački jezik Glossa, Tuzla.

Uz radionice obilježavanje Dana osoba sa invaliditetom upotpunjeno je i prodajnom izložbom članova Udruženja Malo Srce iz Tuzle koje broji više od 60 članova, očeva, majki i osoba s invaliditetom. Prodavali su različite ručno rađene ukrase.

- Uglavnom to su radovi majki i djece našeg Udruženja. Tu su iz razloga što svaki dan čekaju djecu sa nastave, pa smo se udružili da to vrijeme iskoristimo... onda se dogodilo da su se počeli rješavati brojni nagomilani problemi... pa se rješavaju jedan po jedan, govori Enisa Šehić, koordinatorica Udruženja "Malo srce" koje je registrovano u Tuzli.

Udruženje Malo srce je u saradnji sa Zavodom i centrom za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla napravilo i informativno - savjetodavni web sajt namijenjen svima koji žive i rade s djecom koja imaju teškoće u razvoju. A takvih je sve više. Prošle godine je iz Zavoda ispraćena najbrojnija generacija maturanata, a ove godine upisana je jedna od najbrojnijih generacija, 131 učenik. 

Domaćini kažu da djeci u Zavodu mnogo znači što ova obrazovna Ustanova stalno ima "otvorena vrata" za sve ljude koji se s dobrim namjerama žele družiti s ovom djecom.

Zabavno edukativno druženje U Zavodu za odgoj i obrazovanje doprinos je učenika, njihovih nastavnika i svih koji su bili njihovi gosti obilježavanju Dana osoba sa invaliditetom. Taj datum utvrdila je generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine kako bi se svakog 3. decembra ukazalo na probleme, potrebe, mogućnosti i prava ljudi koji čine 15 odsto ukupne populacije čovječanstva.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik