Model eksterne mature iz TK primjer za druge kantone

Predstavnici Pedagoškog zavoda i Minstarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prezentirali su danas model provođenja eksterne mature za osnovne škole, kolegama iz drugih kantona Federacije BiH. Tuzlanski kanton u odnosu na druge, prednjači u ovoj obrazovnoj praksi.

O načinu izvođenja, metodologiji testiranja znanja i prikupljanja rezultata testova maturanata, od savjetnika Pedagoškog zavoda i stučnih saradnika resornog ministarstva u Tuzlanskom kantonu, danas su učile njihove kolege iz pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja drugih kantona. Osim Sarajevskog i Tuzlanskog, ostali kantoni još ne praktikuju ovaj vid provjere znanja u osnovnim školama. U Unsko-sanskom kantonu, tek biraju model koji bi primijenili.

Nuho Kurtović, direktor JU Pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona kaže da će školama koje pripadaju ovom Kantonu najvjerovanije biti model 3+2, što podrazumijeva tri obavezna i tri izborna predmeta koji će učenici sami birati. U TK osim predmetnih ispita eksterna matura obuhvata i test općeg znanja.

Eksterna matura, testiranje učenika završnih razreda gimnazija, na području Tuzlanskog kantona provodi se već 11 godina, a u osnovnim školama kao pilot projekat treću godinu zaredom.

- Neću biti neskroman, ako kažem da je TK zasad vodeći u ovom poslu i želimo to podijeliti sa ostalim kantonima, kaže Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

- Mi smo pokušali da sazovemo što veći broj naših kolega da bi oni vidjeli na koji način to rješavamo i da pokušamo usaglasiti te modele kako bi napravili prihvatljiv okvir za sve nas, kazao je povodom ovog okupljanja Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona.

U konačnici kad se u sve škole uvede eksterna matura, ona bi trebala zamijeniti prijemne ispite za upis u srednje škole, odnosno na fakultete.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik