Tuzla: Predstavljena knjiga istaknute srpske političarke i historičarke Latinke Perović - Dominantna i neželjena elita, bilješke o intelektualnoj i političkoj eliti 20. i 21. stoljeća.

Nakon Zagreba I Beograda sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla predstavljena knjiga istaknute srpske političarke i historičarke Latinke Perović - Dominantna i neželjena elita, bilješke o intelektualnoj i političkoj eliti 20. i 21. stoljeća. O knjizi govorili su prof. Dubravka Stojanović, Gruica Spasović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, prof. Zlatan Begić te autorica knjige Latinka Perović. Organizatori promocije su Grad Tuzla i Fondacija Istina, pravda, pomirenje.

Knjiga Dominantna i neželjena elita počinje Dobricom Ćosićem, a završava se Radomirom Konstatinovićem. U bilješkama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji u 20. i 21. stoljeću autorica predstavlja 13 portreta ključnih osoba koje su na različite načine obilježile epohu komunizma i zakašnjele demokratske tranzicije. Rascjep među osobama okupljenima u knjizi je izraz nikada riješene dileme kuda će Srbija krenuti, ističu recenzenti.

 - Prvih stotinu strana posvećeno je Dobrici Čosiću kao metafori I simbolu za svu dominatnu elitu moderne srpske hisotrije. Nasuprot Dobrici Ćosiću, koji u knjizi predstavlja dominantnu elitu, jesu Marko Nikezić, Koča Popović, Milovan Đilas, Ivan Đurić, Slobodan Inić, Ivan Stambolić, Olga Popović-Obradović, Sima Ćirković, Novak Pribićević, Zoran Đinđić, Bogdan Bogdanović i Radomir Konstantinović, koje su prilike u Srbiji pozicionirale kao drugu neželjenu elitu. Latinka u ovom delu pokazuje, da su dominantiniji, bili oni za nacionalno ujedinjenje, po cenu stradanja I ekonomske propasti, što je za posledicu imalo veliki gubitak koji je Srbija imala u Balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu, kao I u poslednjim dešavanjima, kazao je urednik knjige Gruica Spasić.    

- Ovo štivo predstavlja svojevrsni sud istine o demistifikaciji ključnih ljudi jednog vremena. Zapisi Latinke Perović, svjedočanstva, suštine mnogih uzroka što nam se dešavalo, I što nam se dešava, istakao je promotor knjige prof. Zlatan Begić.

 Latinka Perović, ugledna srbijanska historičarka, simbol srbijanskih liberala i, prema mnogima, politički guru demokratske Srbije, cijeli život posvetila je borbi protiv fašizma i promociji univerzalnih vrijednosti. Na sedam stotina stranica sažela je svoj petnaegodišnji rad, naglašavajući da ispravno tumačenje činjenica iz djela može doprinijeti dugoročnijoj stabilnosti ovih prostora. Knjiga je već dobila epitet brane protiv povijesnog revizionzima.

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik