Arhiv TK - Memorija našeg društva

 „Memoarska građa i usmena predaja – značaj za naučna istraživanja“ naziv je okruglog stola koji je danas održan u BKC u Tuzli. Na ovaj način arhivisti, historičari,književnici, svojim izlaganjima, skrenuli su pažnju na važnost memoarske građe kao historijskog izvora. Organizatori okruglog stola su Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, uz finasijsku podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Svi oni građani koji posjeduju zapise u vremenu od historijskog značaja pozvani su danas da ih ustupe Arhivu TK.
  – „Na ovaj način smo htjeli aktuelizirati i prezentirati značaj memoarske građe, ujedno i animirati širu zajednicu, da istu predaju intitucijama na stručnu i naučnu valorizaciju i obradu istih", kaže  Omer Zulić, direktor Arhiva TK
Memoarska građa su zapravo sva gledanje pojedinca na događaje u društvu. To su dnevnici, sjećanja i zapisi. Na ovaj način, kažu historičari, može se dobiti kompletnija slika o prošlosti i otkriti istina u historiji.

 - „ Značaj ove vrste izvora jeste da onu daju jednu cjelovitu sliku svih historijskih procesa, koji se ne mogu dobiti iz zvaničnih oficijelnih dokumenata i služe kao odlična nadopuna onoga što mi možemo crpiti iz historijskih izvora prvog reda“, dodaje Omer Zulić direktor Arhiva TK

U Arhivu TK postoji nekoliko fondova memoarske građe koji se odnose na svjedočantva iz perioda agresije na BIH. Još nisu otvoreni za javnost, jer su predmet u sudskim procesima. Misija koja je postavljena pred historičare i arhiviste velika je i odgovorna. No, nije ju lako provoditi u vremenu u kojem živimo, poručeno je sa međunarodnog okruglog stola u Tuzli na kojem učestvuju kolege iz Hrvatske i Srbije.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik