Za 3 godine u obdaništima 4.500 djece - Završen projekat Obrazovanje po mjeri djeteta

Organizacija Save the Children i partneri - Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona prezentirali su danas u Tuzli rezultate zajedničkog projekta "Obrazovanje po mjeri djeteta" - BiH na putu ka Evropskoj uniji. Projekat je trajao tri godine i unaprijedio obrazovanje predškolske i djece u osnovnim školama.

Od aprila 2013. godine do danas, kad je projekat Obrazovanje po mjeri djeteta zvanično okončan, više od četiri i po hiljade djece dobilo je priliku da pohađa odgojni program u obdaništima. U ovome su učestvovale sve općine Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla. Edukacije određenog broja odgajatelja i nabavku namještaja za obdaništa finansirao je Save the Children.

- Ono što smo uspjeli u saradnji sa Minsitarstvom obrazovanja TK i Pedagoškim zavodom je da smo povećali obuhvat djece sa 20% koliko je bilo 2013. do 100% koliko je sad u 2015. godini, kazala je ovom prilikom Andrea Žeravčić, direktorica Save The Children-a.

Svih 85 škola na području TK u svoje programe je uključilo primjenu indeksa inkluzivnosti, te je svaka škola razvila po jedan svoj projekat kojim pomaže većoj i kvalitetnijoj uključenosti sve djece i šire obrazovne zajednice u obrazovni proces. Za provedbu projekta Obrazovanje po mjeri djeteta bio je zadužen kantonalni Pedagoški zavod, a pomoglo je i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

- Ono što je za nas bitno je da smo svakom djetetu ravnopravno dali mogućnost da dođe i boravi u obdaništu, čak i u ruralnim sredinama, širom TK. Puno bi teže to učinili da nije bilo podrške Save the Childrena, istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Uz aktivno učešće Pedagoškog zavoda TK i osnovnih škola na osnovu referalnog sistema Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK unazad tri godine stvoreni su uslovi za pohađanje osnovne škole djeci koja su iz najrazličitijih razloga bila van nastavnog sistema. Na taj način 88 učenika je vraćeno u školske klupe i po posebnom programu završavaju osnovno obrazovanje.

- Istakao bih zahvalnost organizaciji Save the Children. Oni su sa 900.000 KM učestvovali u realizaciji projekta, ali je i Vlada TK sa sredstvima od 121.000 KM, pomogla i mi ćemo dalje s njima nastaviti saradnju, kazao je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Uz projekat "Obrazovanje po mjeri djeteta", nastavnicima, roditeljima i učenicima u Bosanskom kulturnom centru predstavljena je danas i Starategija Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona za period od 2016. do 2020. godine.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik