U Tuzli promovirano osam stručnih knjiga o jeziku

Osam stručnih knjiga Instituta za jezik iz Sarajeva koje su nastale tokom dvije protekle godine promovirano je danas na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Među promotorima su bili i profesori sa Odsjeka za bosanski jezik i književnost tuzlanskog Filozofskog fakulteta. Promocija je upriličena u okviru obilježavanja 39 godina rada Univerziteta u Tuzli.

Osam stručnih izdanja Instituta za jezik o temama, koje se tiču bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te analiziraju jezičku strukturu književnih djela i kulturu govora promovirano je u Tuzli danas. Njihovi autori i promotori su učenicima srednjih škola, studentima i svojim kolegama lingvistima, prezentirali najznačajnija istraživanja sadržana u ovom djelima. Okupljeni oko najmanjeg od 5 instituta Univerziteta u Sarajevu, ovi istraživači jezičke prošlosti i aktuelnih normi jezika, kažu kako je svaka od ovih knjiga zaseban projekat urađen sa mnogo truda.

- Proučavanje jezika u BiH je nacionalni i humanistički zadatak i želimo vjerovati da će država i naše društvo shvatiti važnost naučno-istraživačkih projekata koji bi se trebali obavljati u Institutu za jezik, jer Institut ima kapacitet da može okupljati sva istraživanja koja se rade na području cijele BiH, kaže doc. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik.

Većina ovih knjiga i jedan časopis također u izdnjaju Instituta za jezik, promovirani su ranije u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i širom Evrope gdje žive građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

- Lingvisti i filolozi nisu čuvari jezika. Čuvari jezika su svi njegovi govornici, a govornika bosanski jezik ima oko tri miliona, a u dijaspori preko milion, napomenula je prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, šefica Odsjeka za bosanski jezik Filozofskog fakulteta UNTZ.

Današnja promocija je simbolično označila početak saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Instituta za jezik, o čemu je potpisan i zvanični protokol.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik