Objavljen Katalog ispitnih pitanja i zadataka za eksternu maturu u osnovnim školama

Katalozi ispitnih pitanja i zadataka za polaganje ovogodišnje eksterne mature u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona objavljeni su na zvaničnom web sajtu Pedagoškog zavoda TK. Učenici će se za ovaj završni ispit znanja moći pripremati sve do početka maja, za kad će se znati tačan datum polaganja mature.

Pitanja su dakle iz nastave. Svi profesori iz svih osnovnih škola su kreirali pitanja zajedno. Predmetne komisije je formirao Pedagoški zavod iz reda nastavnika srednjih škola su to posložile i tako nastala baza pitanja i katalog koji je danas objavljen, kaže direktor Pedagoškog zavoda Nikola Čiča.

Eksterna matura, završni ispit znanja, provodi se na području Tuzlanskog kantona već četvrtu godinu zaredom u osnovnim, a već deset godina u srednjim školama. Prema novom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju koji je na nivou Kantona usvojen prošle godine, matura je obavezna. Ove godine će zato rezultati eksterne mature bit vrednovani pri upisu u srednje škole. U kojem procentu, tek će biti određeno, stav je Pedagoškog zavoda.

Nama je vrlo bitno da svi shvate ovu maturu ne kao još jedan test, nego da vidimo u kojem smo stadiju znanja. Ne ulazi nigdje kao ocjena nego samo kao procenat... npr. položena matura u procentu od 26 odsto. Nema ocjena, nema padanja, nema jedinica. Uopće, matura se uzima samo kao postotak, dodaje Čiča.

Pedagoški zavod poziva učenike, nastavnike i roditelje, ukoliko u objavljenom katalogu primijete određene greške, nepravilnosti u postavljenima zadacima ili nelogičnosti u ispitnim pitanjima da o tome u naredne dvije sedmice pišu na zvaničnu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Nakon toga bit će objavljena konačna verzija Kataloga. A eksterne mature bit će zakazane u prvoj polovini mjeseca maja.

Katalog možete preuzeti klikom OVDJE.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik