Profesori građevine, arhitekture i likovnog odgoja na zajedničkom seminaru u Tuzli

Seminarom koji je održan u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli Građevinsko – geodetska škola iz Tuzle nastavila je svoju namjeru usavršavanja nastavnika i profesora građevinske, geodetske i likovne struke. Seminaru su, osim nastavnika iz škola Tuzlanskog kantona prisustvovale i njihove kolege iz Distrikta Brčko.

Kontrola kvaliteta materijala, Izrada urbanističkih razvojnih planova, kontrola kvalitete građevinskih materijala i uticaj likovne art terapije na razvoj pozitivnih emocija kod djece, glavne su teme seminara.

- I ove godine Građevinsko-geodetska škola Tuzla u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK organizuje seminar za nastavnike, građevinske, geodetske i od ove godine prvi puta i likovne struke. Učesnici na seminaru su učesnici sa prostora izvan Tuzlanskog kantona i nastavnici iz srednjih škola koji obrazuju građevinsku i likovnu struku i učesnici iz osnovnih škola koji obrazuju likovnu struku. Nastavljamo našu saradnju i sa GAUSS-om i sa Privrednom komorom TK i Zavodnom za urbanizam Grada Tuzla. Svake godine imamo i predavače s našeg Univerziteta u Tuzli, kazao je za RTVTK Mevludin Ferhatović, direktor Građevinsko-geodetske škole u Tuzli

Najvažnije za svakog predavača je da nastavno gradivo poveže sa aktuelnim standardima profesije i odredbama važećih zakona, kažu organizatori seminara. Za buduće građevinarce i arhitekte zato je bilo značajno čuti i predavanje o izradi urbanističkih planova.

- Planska dokumentacija je obavezna u cilju zaštite prostora prilikom izgradnje. Za izradu planskih dokumenata i detalja koji razrađuju određene namjene u određenoj prostornoj cjelini. S obzirom da je to dosta kompleksna materija, svaki planski dokument se sastoji od analize stanja, analize geodetske podloge pa tek onda ide planiranje. To je u domenu urbanizma i urbanističkih predmeta u školama, napominje Indira Sofić, šefica Odjeljenja za izradu planskih dokumenata u Zavodu za Urbanizam Tuzla, jedna od predavača na seminaru.

Svake godine profesori Građevinsko – geodestke  škole razmijene iskustva sa kolegama iz struke i prakse. Ove godine novo je to što su im se na seminaru pridružili i nastavnici, odnosno profesori likovnog odgoja.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik