Međunarodni dan obrazovanja - Ovo pravo ne smije nikome biti uskraćeno

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić pozvao je nadležne institucije da provedu neophodne reforme u oblasti obrazovanja u pravcu stvaranja otvorenijeg školskog okruženja, baziranog na poticanju znanja, vrijednosti i širenja vidika neophodnih za konstruktivni društveni angažman, javlja Anadolu Agancy (AA). 

Bojić je povodom 9. februara, Međunarodnog dana obrazovanja, apelirao na sve institucije u BiH nadležne za ovu oblast da rade na jačanju svijesti o strateškoj ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju države i njenom približavanju obitelji europskih država. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH podsjeća da je obrazovanje javno dobro i osnovno ljudsko pravo prepoznato članom 26. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a potvrđeno i kroz brojne međunarodne i regionalne sporazume o ljudskim pravima.

S tim u svezi, Bojić ističe da je zadaća svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ovo pravo ne uskraćuju skupinama građana naročito ranjivih i podložnih uskraćivanju ovog prava. To se, kako navodi, posebno odnosi na povratničku populaciju, djevojčice, žene, invalide, kao i na LGBT osobe. 

U ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Bojić je čestitao Međunarodni dan obrazovanja svim građanima BiH, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, te svim sudionicima u obrazovno – odgojnom procesu. 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik