Print this page

Međunarodni dan obrazovanja - Ovo pravo ne smije nikome biti uskraćeno

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić pozvao je nadležne institucije da provedu neophodne reforme u oblasti obrazovanja u pravcu stvaranja otvorenijeg školskog okruženja, baziranog na poticanju znanja, vrijednosti i širenja vidika neophodnih za konstruktivni društveni angažman, javlja Anadolu Agancy (AA). 

Bojić je povodom 9. februara, Međunarodnog dana obrazovanja, apelirao na sve institucije u BiH nadležne za ovu oblast da rade na jačanju svijesti o strateškoj ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju države i njenom približavanju obitelji europskih država. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH podsjeća da je obrazovanje javno dobro i osnovno ljudsko pravo prepoznato članom 26. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a potvrđeno i kroz brojne međunarodne i regionalne sporazume o ljudskim pravima.

S tim u svezi, Bojić ističe da je zadaća svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ovo pravo ne uskraćuju skupinama građana naročito ranjivih i podložnih uskraćivanju ovog prava. To se, kako navodi, posebno odnosi na povratničku populaciju, djevojčice, žene, invalide, kao i na LGBT osobe. 

U ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Bojić je čestitao Međunarodni dan obrazovanja svim građanima BiH, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, te svim sudionicima u obrazovno – odgojnom procesu.