Studenti u Tuzli organizovali konferenciju u povodu Dana maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je na Univerzitetu u Tuzli gdje su studenti i profesori Odsjeka za bosanski jezik Filozofskog fakulteta organizovali naučnu konferenciju i prateću tematsku izložbu. Gosti i učesnici konferencije bili su učenici i profesori nekoliko srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. 

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, kažu studenti Odsjeka za bosanski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli. S tom tezom počeli su konferenciju u povodu Dana maternjeg jezika. Prema kalendaru Ujedinjenih nacija, ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studente koji su ubijeni 21. februara 1952. godine u gradu Daka u današnjem Bangladešu, jer su organizovali proteste zato što se u zvanične jezike nije ubrajao njihov maternji jezik. S ovim događajem studenti u Tuzli našli su paralelu u današnjem poimanju jezika na području Bosne i Hercegovine.

- Htjeli smo da pošaljemo poruku drugačiju od one koja se plasira, da mi poznajemo svoj jezik i da smo spremni da uradimo sve na promovisanju maternjeg jezika, kazala je za RTVTK Amina Karić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Maternjim jezicima u Bosni i Hercegovini danas zovemo bosanski, srpski i hrvatski koji su ustavno priznati kao zvanični, ali i još 17 jezika nacionalnih manjina koliko ih poznaje Zakon.

- Maternji jezik je i kod nas i svugdje tačka razumijevanja i tačka prepoznavanja, tolerancije što mi u našem bh. društvu danas imamo, bez obzira na negiranja jezika koja dolaze iz različitih prije svega političkih krugova, mišljenja je profesorica Filozofskog fakulteta Marijana Nikolić.

Konferenciju na kojoj su osim studenata i profesora, učestvovali i učenici nekoliko srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, u hodnicima Filozofskog fakulteta postavljena je izložba skulptura, panoa i slika sa bosanskohercegovačkim književnim i likovnim motivima. Prikazan je i tematski dokumentarni film autorice Amele Isanović nekadašnje studentice Odsjeka za bosanski jezik Filozofskog fakulteta, a danas vrlo aktivne profesorice u Hemijskoj školi u Tuzli.

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik