U utorak testna eksterna matura za osnovce u TK

Učenici završnih razreda osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona u utorak će polagati testnu eksternu maturu. Ove godine prvi put matura je obavezna u svim osnovnim školama, a rezultate ovog testiranja koristit će samo Pedagoški zavod kako bi njegovi djelatnici utvrdili konačnu listu ispitnih pitanja za eksternu maturu koja će biti održana u maju.

Za eksternu maturu učenici su se sa svojim predmetnim nastavnicima pripremali unazad mjesec i po otkad su na webu kantonalnog Pedagoškog zavoda objavljeni katalozi ispitnih pitanja. U kreiranju maturskog ispita za osnovce učestvovalo je 400 nastavnika. U utorak u 10 sati, sve će škole imati online pristup ispitu koji će biti probni.

- A mi ćemo u šest pilot škola koje smo odredili izvršiti svoje probno testiranje – dvije su gradske škole, dvije prigradske i dvije iz ruralnog područja iz cijelog Kantona. Tu će se pojaviti njihovi savjetnici. Svi odgovori će biti anonimni. Nećemo izlaziti u javnost s rezultatima. To će služiti za našu internu analizu. I vidjet ćemo kakvi su odgovori i tako dalje, kaže za RTVTK Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Pitanja na testu eksterne mature obuhvatit će 15 oblasti, uključujući matematiku, biologiju, geografiju, hemiju, fiziku, muzičko i likovno obrazovanje, tjelesni odgoj, bosanski, jedan strani jezik i tako dalje.

- S tim što ćemo imati još posebno testove prema prilagođenim programima. Imenovali smo posebnu komisiju za to. Imamo saradnju sa Zavodom za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. Uključili smo šest defektologa koji će da rade na tom pitanju, kaže Izet Numanović, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Nakon testne, oko četiri i po hiljade maturanata osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu očekuje i završna eksterna matura koja će biti održana u prvoj polovini maja. Ove godine rezultat maturskog ispita izražen procentualno vrednovat će se prilikom upisa u srednje škole.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik