Print this page

Tuzla: Promovirano 7. izdanja Instituta za historiju u Sarajevu štampanih u protekloj godini

 Sedam izdanja Instituta za historiju u Sarajevu štampanih u protekloj godini, promovisano je večeras na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Riječ je o tri monografije, dva zbornika radova i dva historijska časopisa. Na promociji govorili su; direktor Istorijskog instituta Sarajevo Husnija Kamberović i profesori; Bego Omerčević, Adnan Jahić, Senaid Hadžić, Sead Selimović, Izet Šabotić i Alen Salihović.

Promociju otvorio je prof. Bego Omerčević, istakavši kako se četrdeset četvrti broj „Priloga“ ne razlikuje od svoje uobičajene koncepcije, jer je tematski uređen po klasičnoj formi iz tri dijela u kojoj se, obrađuje period od kraja srednjeg vijeka do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Analizu dva broja časopisa „Historijska traganja“ koji izlazi dvaput godišnje predstavio je profesor Alen Salihović. Knjigu Enesa Omerovića, višeg stručnog saradnika Instituta za historiju, „Političko nasilje u Bosni i Hercegovini (1918–1921)“, prvi put javnosti u Tuzli  predstavio je prof. Adnan Jahić, šef Odsjeka za historiju Univeziteta u Tuzli.

Prof. Sead Selimović je u kratkim crtama iznio osnovne pojedinosti o knjizi Tomislava Išeka „Mjesto i uloga Hrvatskog kulturnog društva 'Napredak' u društvenom životu Hrvata Bosne i Hercegovine između dva svjetska rata (1918.–1941.)“. Zbornika radova „Osmansko osvajanje bosanske kraljevine“ predstavio je prof Senaid Hadžić gdje su prezentirana nova istraživanja ovog prijelomnog događaja cjelokupnog bosansko-hercegovačkog historijata.

Prof. dr. Husnija Kamberović, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, prilikom obraćanja je dao kratak rezime o izdanjima koja su objavljena u 2015. godini te govorio o izazovima s kojima Institut suočavao u prethodnoj godini.

Među promoviranim izdanjima jedini prijevod sa stranog jezika je knjiga „Srebrenica nakon genocida“, autorica Lare J. Nettelfield i Sarah E. Wagner, koju je na promociji približio prof. Izet Šabotić . Prvo izdanje ove knjige pod naslovom „Srebrenica in the Aftermath of Genocide“ objavljeno je 2014. u Cambridge University Pressu. Knjiga je dobila priznanje Udruženja za međunarodne studije (International Studies Association) kao izvanredan rad na području proučavanja etniciteta, nacionalizma i migracija za 2015. godinu.