Print this page

Kapitalno djelo bh. historije: U Tuzli promovirana edicija od 12 knjiga profesora Galiba Šljive

Bosanski kulturni centar TK u Tuzli bio je danas domaćin promocije jednog od najobimnijih djela iz bosanskohercegovačke historije. Izdavačka kuća Planjax i Univerzitet u Tuzli predstavili su Historiju Bosne i Hercegovine od 1788. do 1878. - ediciju od 12 knjiga autora prof. dr. Galiba Šljive, jednog od najplodnosnijih istraživača bh. prošlosti i najboljeg poznavatelja događaja iz 19. vijeka kod nas.

Galib Šljivo profesionalni historičar iz Orašja, više od 50 godina se bavi naučno-istraživačkim radom. Prije edicije koja je svečano predstavljena u Tuzli, napisao je već više do dvadeset drugih knjiga. Prve izvore za Historiju Bosne i Hercegovine u 19. vijeku konsultovao je 1971. godine kad ga je istraživački duh odveo u Državni arhiv u Beču.

Imao sam na umu da Bosna nije tamni vilajet kao što se to govori i kad sam počeo da radim, meni su moji recenzenti rekli da nema izvora koji govore o tom periodu... ali kad sam ja to počeo i ispisao, našao sve to u arhivima i kad se toga namnožilo puno, onda se vidjelo da je BiH jedna od Jugoslovenskih pokrajina koja je bila najinteresantnija za više evropskih zemalja, kazao je profesor Galib Šljivo za RTVTK.

Oni koji su učili od profesora Šljive i koji danas promoviraju njegovo strvaralašvo kažu da ono pripada najubjedljivijim djelima sa obiljem historijskih izvora. Niko još nije tako jednostavno predstavio događaje iz tako burnog perioda bh. prošlosti, priznaju historičari. To je period kad se u Bosanskom ejaletu otvaraju izuzetno složena pitanja koja su prelomila sudbinu Bosne, ne samo u 19. vijeku, nego su se prenijela i dalje, pa neka pitanja kojima se profesor Šljivo bavi traju i danas.

Galib Šljivo je jedan rijetko viđen istraživač i historičar. Neko ko je u svakom trenutku imao pravu viziju kako da vidi i postavi historijsko pitanje i kako da da najbolji odgovor na to pitanje. Ova knjiga, ova edicija to pokazuje. On je napisao u ovih 12 knjiga samo 7.800 stranica teksta i ono što je zanimljivo je da se tih 12 knjiga mogu čitati kao integralni historijski sadržaj, kaže prof. dr. Izet Šabotić, profesor Univerziteta u Tuzli i jedan od promotora ovih knjiga.

Edicija je već dostupna u bibliotekama i na Univerzitetu u Tuzli, kažu u izdavačkoj kući Planjax u čijem je izdanju štampano ovih 12 knjiga.

Planjax proslavlja 28. rođendan i tražili smo nešto kapitalno i vrijedno sa tim povodom izdamo. Edicija Galiba Šljive je upravo to najvrijednije i najkapitalnije štivo o najburnijem periodu naše domovine i to smo zaista radili nekoliko mjeseci i edicija je prije mjesec ugledala svjetlo dana, kaže Najruzin Hajro Planjac, vlasnik Izdavačke kuće Planjax iz Tešnja.

Tridesetogodišnji istraživački rad profesora Galiba Šljive sabran u 12 knjiga A5 formata s tvrdim uvezom dostupan je po promotivnoj cijeni od 440 KM.