Simpozij o estetizaciji politike i politizaciji estetike okupio akademsku elitu u Tuzli

Međunarodni naučni simpozij o estetizaciji politike i politizaciji estetike održava se danas na Univerzitetu u Tuzli. Glavni povod anliza više od 30 istaknutih učesnika je knjiga akademika Rusmira Mahmutćehajića ''Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja'', koja je prvo cjelovito istraživanje razvoja estetičkih postavki Ive Andrića radi posvećivanja antibosanskih politika podjele i poricanja društvene pluralnosti.

Istraživanje razloga razvijanja kulta Ive Andrića, moralne ispravnosti načina na koje je ovaj nobelovac u svojim djelima izlaže sliku Bosne uobličeno u knjigu akademika Rusmira Mahmutćehajića, otvorilo je na Univerzitetu u Tuzli akademsku raspravu o estetiziranju politike i politiziranju estetike.

- Otvaranje pitanja o Andrićevstvu, načinu korištenja pisanja Ive Andrića u antibosnakim teorijama i ideologijama jeste prvorazredna etička zadaća. Moja knjiga o kojoj danas razgovaramo na Međunarodnom naučnom skupu se bavi tim pitanjem - našeg nerazumijevanja bosanske kulture, politike, etike, nerazumijevanja Bosne kao velike budućnosti u pluralnom društvu, kaže za RTVTK akademik Rusmir Mahmutćehajić, autor knjige ''Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja''.

Naučni skup organizovan je oko dva tematska bloka – jednog koji je tretirao ideologijsku upotrebu Andrićevog književnog djela kao slike bosanske stvarnosti i drugog u okviru kojeg su analizirana opća pitanja društvene pluralnosti unutar evropske budućnosti svih država Jugoistočne Evrope.

- Suštinski problem je sakralizacija određenih djela kao jedine i opće istine. U tom smislu vi imate problem da imate uokvireni model koji je stvar konstrukcije i svaka rekonstrukcija tog modela se prepoznaje kao desakralizacija ili skrnavljene te istine. Kod Njegoša i Andrića je to izraženo jer su i jedan i drugi imali te atribute velike prestižnosti koji su ih utemeljili kao velike stvaraoce, kaže akademik Šerbo Rastoder, učesnik Međunarodnog naučnog skupa u Tuzli.

Mahmutćehajić koji je kroz analizu Andrićeve književnosti upozorio na nametanje fikcije i ideologije antibosnatva i osporavanje pluralnih društava izvan nacijskih ideologija, objavio je dosad više od stotinu stručnih i naučnih radova i knjiga. Autor je i sedamnaest knjiga autorske proze, političkih i filozofskih eseja te prijevoda na bosanski jezik.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik