Tuzla: Počeo Međunarodni simpozij o humanoj reprodukciji

Četvrti međunarodni simpozij Dani humane reprodukcije počeo je danas u Tuzli. Više od 40 medicinskih stručnjaka, učestvuje u razmjeni iskustava iz područja endokrinologije i neplodnosti, embriologije, primjene ultrazvuka u dijagnostici, mikrohirurgiji i generalno medicinski potpomognutoj oplodnji. Organizator Simpozija je Ginekološka poliklinika Korak do života, a pokrovitelj Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno kantonalno Ministarstvo zdravstva, te Gradska uprava Tuzle i Ljekarska komora TK.

Tek 25 odsto prirodnih začeća završi porodom, a 40 odsto je uspješnost vantjelesnih postupaka oplodnje, tvrde ginekolozi. Liječenje neplodnosti vrlo brzo napreduje, zahvaljujući iskustvima pojedinaca i njihovoj razmjeni, ali i podršci instutucija. Ovom savjetovanju značaj su dali predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, te Gradska uprava Tuzle sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

- Na ovom simpoziju su pokrovitelji i Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK i TK je jedan zlatni primjer u Federaciji gdje se refundiraju sredstva za vantjelesnu oplodnju, za dva pokušaja. Zakon je još u fazi nacrta, nije usvojen, ali se nadamo da ćemo to potaknuti i da ćemo doći do onog nivoa do kojeg želimo, kaže za RTVTK dr. Suada Tinjić, direktorica Poliklinike ''Korak do života'' u čijoj organizaciji se održava Simpozij o humanoj reprodukciji.

- Vantjelesna oplodnja odnosno Dani reporudukcije su od izuzetnog značaja, jer Tuzla je centar medicine, ne samo u Federaciji, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, gdje smo pored naše kardiologije, poznati po izvođenju endovaskularnih procedura, transplantacione medicine, a vrlo brzo ćemo postati prepoznatljivi i po humanoj reprodukciji, kazao je ovim povodom dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Među temama koje su izazvale interesovanje prvog dana Međunarodnog simpozija u Tuzli  je iskustvo iz Slovenije o pohranjivanju genetskog materijala kod pacijentica liječenih od karcinoma hemoterapijom koja smanjuje funkciju jajnika.

- To je kao neka kolateralna korist postupku vantjelesne oplodnje. Mi smo tamo naučili kako se to radi i prebacili smo to na ovo područje. Sigurno je da to mogu raditi ovi centri ovdje koji imaju jako dobre laboratorijske uslove. To je postupak koji daje jako dobre rezultate poslije oplodnje i trudnoće, pojašnjava prof. dr. Eda Vrtačnik-Bokal, medicinska direktorica Ginekološke klinike,  UKC Ljubljana.

Praćenje motorike, dimanike, pokreta i funkcije mozga višedimenzionalnim ultrazvukom također je privuklo pažnju učesnika Simpozija.  Revolucionalnu tehniku – siluet ultrazvuk, koji prodire u tijelo nerođene bebe i posmatra razvoj organa kroz test razvio je tim dr. Asima Kurjaka, jednog od vodećih ljekara u ovoj oblasti.

- Taj test temelji se na 4D ultrazvuku i prati pokrete na licu djeteta. Lice nerođenog je ogledalo mozga koji je dosad bio nedostupan. Sad ga istražujemo s tim 4D ultrazvukom, osobito ovom novom formom, prokomentarisao je kratko za RTVTK ovaj specijalista opstetricije i ginekologije.

Liječenje muške i ženske neplodnosti uz genetski menadžment, hirurške intervencije, stimulacija ovulacije, podmlađivanje jajnika, transplantacija maternice i rađanje nakon ovog postupka samo se neke od tema o kojima će se još konslultovati učesnici trodnevnog Simpozija u Tuzli. Jedan od rezultata saradnje ljekara na međunarodnom nivou, bit će i početak rada škole ultrazvuka Ian Donald u Tuzli, na čijem čelu će biti dr. Suada Tinjić. Riječ je o globalnoj asoocijaciji koja već ima ogranke u 102 zemlje svijeta.

 

 

 

 

 

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik