Novo lice - Srebrenice

Još jednu lijepu priču pričamo o Srebrenici, nastojeći   biti glas onih koji imaju poticajne misli, poduzetnički duh, otvorenost, mirotvorstvo i gostoljubivost. Takva je porodica Sandžić  iz  Gostilja  kod Potočara. To je razlog zašto je Udruženje „Snaga žene“  i ovoj srebreničkoj porodici bilo od pomoći.
Avdo  I Fikreta  prvi su  povratnici u ovo naselje. Uspješni poduzetnici, izvrsni domaćini i mirotvorci riječima i djelom.Zašto je to tako pokazuju redovi i buketi mirisnih ruža koje ova porodica  uzgaja, no isto tako i njihove najbliže komšije. Fikreta i Avdo  imaju  tržište u Bratuncu, jer ih i tamo ljudi prepoznaju i vole, a često i svrate po bukete ruža i druge proizvode kod porodice Sandžić.
I prije rata imali smo  ruže. Išli  smo i kupovali razne vrste ruža, volimo to cvijeće i pčele najviše. Šta god da proizvedem ja i prodam. Ma i kamen kad bih upakovala to bi se prodalo", kaže Fikreta. Sve što smo postigli, postigli smo uz pomoć dr.Branke koja kod nas dolazi  svakih 15 dana.
„Može se u Srebrenici živjeti ko hoće da živi od svoga rada.Dobili smo od udruženja plastenike i krenuli sa przvodnjom ruža, lavande, ehinaceje. Od toga školujemo djecu u Tuzli. Oboje idu na fakultete. Korisnici su zadovoljni. Svi se vraćaju, jer znaju da je sve prirodno, organski uzgoj.“
Podršku za uzgoj ruža, ali i nevena, tulipana, lavande i drugog ljekobilja Sandžići su dobili od udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle. Ovo udruženje od 2006. godine primjenjuje radno-okupacioni model terapije s ciljem prevazilaženja problema nastalih u toku rata, aktivno pomaže povratnike i u stalnom je kontaktu s njima.Da je Avdo dobar domaćin svjedoči i činjenica da je prije dvije godine  pokrenuo projekt gradnje mesdžida i spomen obilježja u Gostilju. Projekat je vrijedan stotinu hiljada KM koje su obezbijedili mještani.
„Mjestani Srebrenice, Gostilja, Podrinja u domovini i dijaspori skupili su novac i donirali za izgradnju mesdžida. Najviše je skupila jedna nana iz Zvornika. Ona je od svoje penzije dala za gradnju 1000 km. Treba nam još 25 hiljada da bi ako Bog da ovaj Ramazan klanjali teraviju u mesdžidu. Molim da mi se pošalju još imena za spomen obilježje koja nedostaju, ali i sve ljude dobre volje, muslimane, pravoslavce, katolike i sve one koji vole čovjeka da doniraju novac za ovu Božiju kuću“
Vidjeli ste koliko je priča s pravim ljudima na terenu izuzetno poticajna i da se tako najbolje shvate stvarne potrebe ljudi, ali i čuju njihove poruke. I porodica Sandžić  je novo  lice  Srebrenice, koja  na temelju vlastitog primjera s velikom snagom širi svoj optimizam. Nadamo se da će se iz dana u dan sve više čuti upravo glas takvih ljudi.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik