Azizija u Brezovom Polju - dvadeset tri godine poslije zrcali sveukupnu ljepotu brčanskog kraja

U  prisustvu  reisu-l-ulleme Huseina ef. Kavazovića, tuzlanskog  muftije, Vahida ef. Fazlovića, predstavnika vjerskog i političkog života Brčko–distrikta, danas je u Brezovom Polju svečano otvorena džamija Azizija. Obnova brezopoljske ljepotice, u kojoj se zrcali sva ljepota brčanskog kraja, trajala je pune 23 godine.
Učenjem dove, predajom Kura'na i ključeva, upriličeno je Otvaranje obnovljene Azizije. Jedan je to od simbola povratka i opstanka Bošnjaka na brčanskom području. Zato ova džamija za njih, ali i mnogo šire, ima izuzetan značaj."Džamija je mjesto gdje se ljudi drže zajedno.Taj put traje od 15.stoljeća iz dana u dan, od Meke do Bosne, prenosi se šehadet koji ponavljaju milijarde ljudi, svjedočeći da je Islam putokaz koji nas vodi u nenaklonjenim vremenima. Bošnjaci ne zaboravljaju zločine, ali želimo dalje živjeti u miru sa onima koji ga žele graditi, sa onima koji ne misle zlo", istakao je reisu-l-ullema Husein ef. Kavazovic.
"Brezovo Polje je jedno od rijetkih mjesta U BIH koji imaju  sultansku džamiju.Mi smo je sačuvali bez obzira što je ona u dva navrata rušena 1943. i 1993.godine. Danas svjedočimo otvranju Azizije džamije  u Brezovom Polju koja simbol svih Bošnjaka", rekao je tuzlanski muftija Vahid ef.Fazlović
 Azizija spada među monumentalne objekte nastale na zalasku moći Osmanskog carstva u BiH. Podignuta je 1862. godine sredstvima iz Carskog trezora, a ime je dobila po tadašnjem vladaru, sultanu Abd-ul-Azizu sinu Murata V. Dugogodišnji, prijeratni imam ove brezopoljske ljepotice  bio je Osman ef. Kavazović. Historijski hod i sjećanja vezana za Aziziju sabrao je u knjigu "Azizija i Begova džamija u Brezovom Polju
Bošnjaci Brezovog –Polja, Vlada Brčko Distrikta uspjeli su obnoviti džamiju, čija vrijednost iznosi 1.650.000 hiljada konvertibilnih maraka.Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najznačajnije objekte islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik