Azra Mesic

Azra Mesic

Naučna konferencija ''Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija'' okupila je danas na Filozofskom fakultetu više od 170 autora širokog spektra disciplina društvenih i filozofskih nauka iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja. Po broju prijavljenih radova to je najveća ikada konferencija održana na Univerzitetu u Tuzli.

Društvene i humanističke nauke oduvijek su bile pokretačka snaga društva. Zato je vrlo težak zadatak očuvati im tako značajnu ulogu u vremenu kad tržište rada traži profile nekih drugih obrazovnih umjerenja, smatraju na Filozofskom fakultetu.

- Svjesni smo mi cjelokupne  društvene situacije. Svjesni smo da se mijenjaju prilike da se društvene i humanističke nauke nalaze na jednoj prekretnici u odnosu na tehničke i medicinske nauke. Ovo je naš pokušaj da humaništičkim i društvenim naukama damo priliku, da pokažemo gdje su, šta su naše perspektive i da odgovorimo na zahtjeve šire društvene zajednice, kaže za RTVTK prof. dr. Meliha Hrustić, vd. dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Perspektiva društvenih i humanističkih nauka, prezentirana je danas kroz rezultate 140 istraživanja, više od 170 autora, te brojnim pratećim aktivnostima u organizaciji studenata. Niz radionica, promocija, izložbi i rasprava prethodilo današnjem centralnom događaju u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta.

Najveća naučna konferencija u povijesti Univerziteta u Tuzli, privukla je pažnju i obrazovnih vlasti.  Prateći diskusiju premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, naglasio je posebnu društvenu odgovornost Filozofskog fakulteta koji se kako je kazao nalazi na svojevrsnoj prekretnici kad je u pitanju tržište rada. Na takve je izazove Fakultet odgovaro i u prošlosti, a siguran sam da ćemo i na ovaj izazov zajedno uspješno odgovoriti, poručio je premijer Gutić. Resorno ministarstvo za obrazovanje i nauku, pratit će potrebe Filozofskog fakulteta, kazali su.

- Ja se nadam da će ova naučna konferencija s obzirom na skup vrlo eminentnih stručnjaka polučiti zaključke kojima možemo revidirati trenutne kurikulume, eventualno razmišljati o promjeni i uvođenju novih programa i uopšteno pitanja obrazovanja na filozofskim fakultetima, Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Na 11 odsijeka Filozofskog fakulteta u Tuzli, na sva tri studijska ciklusa studira 1.500 mladih ljudi. Oko 80 zaposlenih obrazuju studente za buduće profesore bosanskog, engleskog, njemačkog, te turskog jezika i književnosti, zatim na odsjecima Žurnalistike, Historije, Socijalnog rada, Sociologije i Filozofije, Psihologije i Pedagogije, Razredne nastave i Predškolskog odgoja.

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta okupio je danas na ovom fakultetu Univerziteta u Tuzli studente i profesore u jedinstvenoj misiji - da maturantima, budućim studentima prezentiraju rad svakog pojedinačnog odsjeka.

Svaki od 11 odsjeka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prezentirali su danas studenti gostima informišući ih o vrsti i trajanju studija, te o predmetima i praktičnoj nastavi. Interes je bio veliki za studij novinarstva, kažu na štandu Žurnalistike.

- Pokušavamo studentima da predstavimo Žurnalistiku i to da nije samo puki teorijski okvir, nego je i praktično znanje, kaže za RTVTK Azra Brajraktarević, studentica Odsjeka Žurnalistika.

Ne opada interes ni za studije jezika.  Studij Njemačkog jezika i književnosti posebno je atraktivan, kažu na štandu ovog odsjeka.

- Ja smatram da je uvijek korisno znati neki drugi jezik osim maternjeg, a mi se ovdje osposobljavamo za profesore, a u daljem školovanju možemo biti prevodioci i to su dva različita zanimanja, naglašava Sanja Tokić, studenica Odsjeka Njemačkog jezika i književnosti.

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta središnja je manifestacija događaja koji je u jednu cjelinu povezao promocije knjiga, stručna savjetovanja, predavanja i izložbe. Cilj mu je da efekte rada ovog Fakulteta prošire na širu akademsku zajednicu i građanstvo.

- Mi smo ovdje organizovali interaktivnu nastavu. U učionicama se odvijaju časovi. U toku je i odbrana diplomskog rada. Sve su to dešavanja koja posjetioci mogu obići i naći odgovore na pitanja koja ih zanimaju kao buduće studente, kaže prof dr. Meliha Hrustić, vd dekanese Filozofskog fakulteta.

Dani Filozofskog fakulteta nastavljaju sutra, studentskom prezentacijom prijedloga za unaprijeđenje studiranja i u petak, 7. aprila naučnom konferencijom  naslova ''Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija''. Ovaj fakultet najkompleksniji je od svih fakulteta Univerziteta u Tuzli. Osim Žurnalistike i Njemačkog jezika obrazuje studente i na odsjecima za Bosanski, zatim Turski jezik, Engleski jezik i književnost, Pedagogiju i psihologiju, Sociologiju i filozofiju, Socijalni rad, te na odsjecima za Historiju,  Razrednu nastavu i Predškolski odgoj. Ovdje studira blizu 1.500 studenata i radi oko 80 profesora i drugog osoblja.

Plan ostalih aktivnosti Dana filozofskog fakulteta pronađite na dodanom LINK-u.

Drugi školski sajam ''Kupujmo domaće'' u Osnovnoj školi Klokotnica okupio je više od tri hiljade učenika i posjetitelja. Bosanskohercegovačke, tradicionalne seoske proizvode i ručne radove prodavali su učenici, roditelji, ali i nastavnici.

- Prošli sajam je bio samo predstavljanje domaćih proizvoda iz BiH. Tu nismo ništa prodavali. Ove godine odlučili smo da organizujemo sajam kojim ćemo pomoću u popravljanju naše stolarije, kaže Nejra Mujkić, učenica 8. razreda OŠ Klokotnica u Doboj Istoku.

Prvi predračun za zamjenu 44 godine starih prozora i fasade koji je dobila škola, iznosi 64 hiljade konvertibilnih maraka. Sajam je kažu u Školi prvi korak ka prikupljanju tog novca, iako finansijka korist nije u prvom planu.
- Izložili smo ovdje 10.000 artikala... očekujemo da zamijenimo stolariju i uradimo fasadu na centralnoj školskoj zgradi, kazala je za RTVTK Senada Džanić, direktorica OŠ Klokotnica, Doboj Istok.

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno sa brojnim privrednicima Doboj Istoka i susjednih općina podržale su sajam koji se zasniva na jednoj od strateških poruka koju promovira kantonalna vlast.

- Ovi projekti imaju višeznačni karakter, s obzirom da kod naših najmlađih razvijaju taj poduzetnički duh i takmičarski duh. S druge strane ova promocija kampanje 'Kupujmo domaće' treba da postane  dio svijesti svih nas i naših najmlađih, poručio je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK prilikom obraćanja na Sajmu.

Mirsad Gluhić, ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam TK, dodao je da - ako budemo radili na tome da kao što se radi u Doboj Istoku, da ova djeca shvate važnost  poruke 'Kupujmo domaće', onda ne treba da brinemo za budućnost. A onda ćemo im poslije reći, koja je to važnost - da je to širenje privrede i povećanje zaposlenosti, evo konkretno u Tuzlanskom kantonu.

Nije prvi put da poduzetnici Doboj Istoka pomognu lokalne projekte. I ovaj će, kazao je načelnik Doboj Istoka Kemal Bratić.

- Bez obzira koliko novca ovdje danas naši učenici zaradili, mi ćemo do početka naredne školske godine, Općina Doboj Istok  će se aktivno uključiti, koliko god koštala ta adaptacija, mi ćemo to akobogda završiti, obećao je načelnik Bratić.

Ove godine prodajni sajam u Klokotnici imao je i međunarodni karater jer su osim 80 firmi izlagača iz oba bh entiteta svoje proizvode izlagali i učenici iz Slovenije i Makedonije.

Bosna i Hercegovina nije imuna na manifestaciju velikonacionalnih ideja, jer je njena povijest uveliko obilježena pretenzijama istočnih i zapadnih susjeda. Objektivno je to potkrijepljujući stručnu analizu dokumentima iz domaćih i stranih arhiva opisao u svojoj novoj knjizi profesor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Senaid Hadžić.

- Pojavu, evoluciju tih ideja, prelazak od ideje do velikodržavnog projekta, tretirao sam i negiranje svega što podsjeća na BiH koje imamo i danas, a nije to ništa drugo nego provođenje ideja iz 19. stoljeća, kazao je između ostaloga autor knjige.

Knjiga profesora Hadžića, značajna je jer je naučno - utemeljeno djelo koje stoji nasuprot svakodnevnoj političkoj propagandi zasnovanoj na isticanju nacionalnog, kazali su promotori.

- Iz jednostavnog razloga što je opće prihvaćeno da se historijom i histrijskim pitanjem bave i oni što nisu historičari, pa onda imamo subjektivnost u toj analizi i pristrasnost i tako dalje, kazao je u ime organizaotra, mr. Omer Zulić, direktor JU Arhiv TK.

Promociju knjige naslova ''Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja'' u Tuzli, organizovali su zajednički Filozofski fakultet, Arhiv Tuzlanskog kantona, te kantonalna društva arhivskih zaposlenika i histroričara.

Šest škola sa područja Tuzlanskog kantona koje su na prepruku Vlade Tuzlanskog kantona uvrštene u projekat regionalne saradnje, dobit će ove godine iz evropskog predpristupnog fonda INTERREG novac za finansiranje utopljavanja školskih zgrada. Rezultati konkursa objavljeni su sinoć, a vrijednost investicije u ove škole premašit će milion konvertibilnih maraka.

 - MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' u Kladnju rješenje problema zagrijavanja čeka godinama -


Početak drugog polugodišta u Mještovitoj srednjoj školi u Kladanju učenici su dočekali i u učionicama obučeni jednako kao i vani.

- Morali smo se ušuškati u bunde jako jer je bilo hladno, stolarija ne valja, pošto grijanje nije bilo nešto.'')
Direktor ove škole  kaže da je mislio kako su problem grijanja riješili pretprošle godine instaliranjem kotla na pelet, ali nije tako, kaže Emin Alikadić, učenik MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', Kladanj.

Direktor ove škole, čija je zgrada izgrađena 1981.  kaže da je mislio kako su problem grijanja riješili pretprošle godine instaliranjem kotla na pelet, ali nije tako.

Školske 2015/2016. godine smo imali dobro grijanje najnormalnije. Međutim, 2016. na 2017. došla je zima kakva se u Kladnju ne pamti. Već mjesec i po dana temperature u Kladnju padaju na -30 stepeni, dodaje Muriz Halilović, direktor MSŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', u Kladnju.

- Vlada TK učestvuje u finansiranju u 15-odstotnom iznosu -

Na preporuku Vlade Tuzlanskog kantona ova škola je obuhvaćena zajedničkom aplikacijom za INTERREG u kojemu su osim Bosne i Hercegovine učestvovale još Hrvatska i Crna Gora. Uz nekoliko drugih nevladinih organizacija iz Tuzle ovome je posredovao Centar za razvoj i podršku i projekat je jučer konačno odobren. Osim kladanjske srednje škole koja će dobiti oko 300 hiljada konvertibilnih maraka za fasadu i zamjenu stolarije na kompletnoj školi, novac za zamjenu prozora, kotlova za grijanje ili uvođenje solarnih sistema imat će na raspolaganju još pet škola.

- Kada je riječ o ovih šest škola, tu imamo MSŠ Kladanj, potom OŠ ''Ivan Goran Kovačić'' Gradačac, OŠ ''Gornja Tuzla'', OŠ ''Grivice'' za utopljavanje područne škole ''Omazići'', u Banovićima i tu je još Druga osnovna škola ''Srebrenik''. Vrijednost radova je iznad milion konvertibilnih maraka. Ukupna vrijednost projekta je 3,2 miliona maraka, kaže za dnevnik RTVTK Edin Zahirović, program menadžer CRP-a u Tuzli.

Novac bi trebao biti operativan čim svi korisnici potpišu ugovore sa kantonalnom Vladom, koja je aplicirala u ime ovih škola i obavezala se da će finasirati 15 odsto ukupnih troškova.

Videoprilog kreiran za dnevnik RTVTK je u prilogu ovog teksta.

U ukupno 87 osnovnih i 32 srednje javne škole na području Tuzlanskog kantona počelo je jutros drugo polugodište. Nastava u Požarnici je odgođena za sedam dana, dok Osnovna škola Simin Han, kojoj pripada ova područna škola u čeka na proceduru za nabavku novog kotla za grijanje. Stari je nakon 45 godina rada, više nemoguće reparirati. Novčanu podršku, kaže direktor ove škole obećala je Vlada Tuzlanskog kantona.

- Treba biti realan. Mislim da ni naredne sedmice neće moći biti organizovana nastava u OŠ Požarnica. Mi već pravimo alternativu i vjerovatno ćemo tražiti saglasnost od Ministarstva da se obezbijedi prevoz i da se organizuje nastava u centralnoj školi – da djeca ne bi gubila nastavu, dok traje ta procedura nabavke, kaže Admir Hasanbašić, direktor OŠ ''Simin Han'', Tuzla.

Tokom prvog radnog dana, prekinuta je nastava i u centralnoj Osnovnoj školi ''Bašigovci'', općina Živinice jer je kako kažu u resornom Ministarstvu sistem pothlađen. Utorak bi u toj školi trebao biti redovan radni dan. Postoji problem i u jednoj školi u Kalesiji. Menadžment je tražio dozvolu da skrate časove.

- Danas su uz saglasnost Ministarstva obrazovanja u OŠ ''Tojšići'' skratili časove na 30 minuta, dok se ne uspostavi kvalitetnije grijanje. U nekoliko škola je bio problem, ugalj. nema ga dovoljno, pa smo mi u Ministarstvu i Vlada TK, stupili u kontakt sa dobavljačem, Rudnikom Banovići. Oni su preuzeli obavezu da školama uglaj isporučuju prioritetno, kazala je Mersija Jahić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kultutu i sport u Vladi TK.

Iako je jako hladno, učenici i uz udaljenih mjesnih zajednica stigli su u škole. Organizovani prevoz nije zakazao, kažu nastavnici. Školski direktori pozivaju sve učesnike u saobraćaju na oprez.

- Ono što je važno naglasiti je da su otežani uslovi s obzirom na niske temperature i snijeg, pa ne bi bilo loše preporučiti da se posebno obrati pažnja na učenike prilikom dolaska i odlaska u školu, naglašava Amela Mehmedović, predsjednica aktiva direktora osnovnih škola Grada Tuzla.

Odgađanja nastave zbog hladnoće i snijega zasad nema, poručuju iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanja, nauku, kulturu i sport. Sve poteškoće rješavat će se u saradnji sa školama koje prijave problem uzrokovan vremenskim uslovima.

Preporučujemo da pogledate i video prilog iz današnjeg dnevnika:

U Osnovnoj školi Banovići danas je nastavljena obuka nastavnika pilot škola u projektu "Spojeni i sigurni - Prema virtuelnom okruženju sigurnom za djecu" koji Pedagoški zavod provodi u saradnji sa organizacijom Save The Children. Obuka nastavnika obuhvata deset pilot škola sa područja cijelog Tuzlanskog kantona.

Blizu 300 nastavnika, usposlenika osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu tokom raspusta na tematskom seminaru analizira slučajeve različitih vrsta nasilja i zloupotrebe interneta čije su žrtve djeca. Cilj edukacije u organizaciji kantonalnog Pedagoškog zavoda je da oni nauče prepoznati problem i savladaju sve druge korake kako bi prevenirali posljedice i pomogli djeci izboriti se s tim.  Potencira se također i saradnja sa roditeljima.

- Većina naše djece danas je mnogo više edukovana od svojih roditelja. Oni ne smiju da se boje da zatraže pomoć od djece, a roditelji imaju životno iskustvo i treba da razgovaraju s djecom o tome šta i kako rade i moraju biti uljučeni u život svoje djece, kaže Marijana Hodžić, profesorica i predavač na seminaru.

Istraživanja čiji su rezultati prezentirani na ovim seminarima potvrđuju da 99 odsto školske djece u ovdašnjim školama aktivno koristi internet i društvene mreže. To ovu temu čini stalno aktuelnom, kažu predavači - nastavnici koji su u saradnji sa Centrom za prevenciju devijantnog ponašanja iz Novog Sada prošli posebne treninge za ovu vrstu edukacije.

- Završavamo sa školom u Banovićima, a počeli smo prije 15 dana u školi Slavinovići. Seminar prolaze nastavnicu u ukupno sedam osnovnih i tri srednje škole. Odabrali smo neke rubne i još i malo ove veće općine, kaže Josip Vojnić, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Ovaj seminar jedan je od zajedničkih projekata Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i organizacije Save the Children u kojemu učestvuju i dva kantonalna ministarstva - za unutrašnje poslove i obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Završen je konkurs za prijem nastavnika i drugog školskog osoblja u radni odnos u školama na području Tuzlanskog kantona. Danas su objavljena imena prvorangiranih. Rok za žalbe je tri dana.

Danas u podne u osnovnim i srednjim školama objavljena su imena nastavnika koji su dobili posao na ukupno 543 pozicije od kojih je 38 na neodređeno vrijeme.

Na te odluke kandidati imaju pravo žalbe tri dana. Konačna odluka o prijemu bit će 30. januara'', kaže za RTVTK Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Ugovore na neodređeno dobit će samo kandidati na pozicijama sa kojih su dosadašnji uposelnici škola penzionisani. Konačni spisak s imenima novozaposlenih bit će objavljen nakon žalbenog roka. U VIDEO prilogu teksta poslušajte komentar ministra Muratovića.

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA obilježila je u nekoliko vezanih događaja u Brčkom i Tuzli svoj peti rođendan. Današnju svečanost u Tuzli upotpunila su tematska predavanja te prezentacije studenata koji su već diplomirali na ovoj visokoj školi.

Nije moglo bez torte i puhanja u svijeće, ali peti rođendan eMPIRICA-e obilježen je prvenstveno radno. Studenti ove visoke škole danas su slušali predavanje profesora Aleksandra Mastilovića sa Univerziteta iz Novog Sada, razgovarali su  mogućnostima rada u poslovnim inkubatorima sa djelatnikom BIT Centra iz Tuzle Robertom Martićem - viderlinkom im se javila prfesorica iz Elektrotehničkog fakulteta iz Sarajeva, a svoja iskustva o tome kako danas rade, prenijeli su im i bivši studenti, nekoliko onih koji su diplomirali na eMPIRICI. Među njima i Muhamed Poljaković, student prve generacije ove škole, kojeg možete čuti u TV prilogu kreiranom za večerašnji dnevnik.

Ove godine na eMPIRICA-i će diplomirati treća generacija, a u menadžmentu se mogu pohvaliti kako njihovi studenti ne čekaju na posao na biroima rada, kaže za RTVTK Muhdin Mujačić, direktor Visoke škole eMPIRICA.

U jeku digitalne revolucije, kažu profesori eMPIRICA-e, nastoje poticati studente da kroz startup centre razvijaju vlastite male biznise u Bosni i Hercegovine, a da njihovo tržište putem interneta bude širom svijeta. Da se intenzivnije druže i razmjenjuju ideje uz godišnjicu eMPIRICA-e u Brčkom otvoren je ove sedmice i namjenski studentski klub.

Učenici općih gimnazija koji nisu pristupili polaganju mature u prethodnim rokovima, kao i učenici koji nisu položili maturu mogu pristupiti polaganju u ovom roku za skolsku 2015/2016.godinu. Testovi se polažu u prostorijama Pedagoškog zavoda TK u Tuzli sa početkom u 10 sati.

Termini polaganja maturskih testova:

16.01.2017. godine - Test općeg znanja, PZTK u 10,00

18.01.2017 godine - I izborni izborni predmet, PZTK u 10,00

20.01.2017 godine - II izborni izborni predmet, PZTK u 10,00

Termini polaganja testova

Predmeti iz kojih se polažu testovi

I dan, ponedeljak, 16.01.2017.

Test općeg znanja

II dan , srijeda, 18.01.2017.

BHS jezik i književnost, Filozofija, Biologija, Historija

III dan, petak, 20.01.2017.

Engleski jezik, Njemački jezik, Hemija, Sociologija, Geografija

Ispiti se održavaju u prostorijama Pedagoškog zavoda TK

Svi ispiti počinju u 10,00 sati.

- U januarskom roku je prijavljeno je 8 učenika koji imaju pravo da polažu maturu, a mogu se prijaviti svi koji žele riješiti ovu obavezu - oni koji su bili tu ili su bili negdje i inostranstvu, pa im je u međuvremenu u našoj zemlji nostrifikovana diploma, kaže za RTVTK Hariz Agić, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Eksternu maturu u općim gimnazijama u Tuzlanskom kantonu učenici polažu unazad 11 godina, a ovo je jedan od tri redovna roka. Ove školske godine prvi put će biti organizovana eksterna provjera znanja za učenike srednjih stručnih škola.

- Mi ćemo sada napraviti jedan početni dokument, sa temama i testovima iz 6 predmeta gdje je osnova ono što se izučava u svim školama: matematika, fizika, jezik, vjerovatno informatika i organizovat ćemo provjeru znanja u vidu jednog završnog testiranja, dodaje Agić.

Testiranje će ovaj put biti organizovano u samo šest stručnih škola na području Kantona, a rezultati neće uticati na konačni uspjeh maturanata.

Stranica 1 od 405

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik