Emir Altumbabic

Emir Altumbabic

Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK održala je sjednicu hitnog karaktera povodom aktuelne situacije, stanja na Univerzitetu u Tuzli, koje je kulminiralo fizičkim sukobom dva univerzitetska profesora. Taj događaj danas je okarakterisan kao „crna mrlja“ i sramota za cijelu akademsku zajednicu. Zatraženo je od svih nadležnih da se uključe u rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele to toga, i konstatovano da je neodgovornim ponašanjem pojedinaca, pažnja javnosti preusmjerena s mnogobrojnih problema s kojim se Univerzitet godinama suočava. Članovi Komisije su jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka. Više u video prilogu

sagovornik:

Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK

Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK s 4 glasa za i 3 protiv, zvanično „nije imala stav“ o prijedlogu Budžeta TK za 2017. godinu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Podržan je prijedlog Odluke o promjeni naziva Srednje muzičke škole, koja bi ubuduće trebala nositi naziv po uglednom tuzlanskom profesoru i jednom od osnivača škole Čestmiru Mirku Dušeku. Detalje saznajte u video prilogu:

sagovornik: Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK

„Tuzlanski kanton ima najkvalitetniji Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, te najviše pažnje posvećuje boračkim kategorijama“ rekao je tokom današnje posjete premijeru Tuzlanskog kantona federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, te dodao da se zakonska i druga rješenja iz našeg kantona koriste kao primjeri za uređivanje ove oblasti u drugim sredinama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Između brojnih projekata pomoći borcima i njihovim porodicama ministar Bukvarević je danas posebno istaknuo projekte stipendiranja učenika i studenata, omogućavanje odrađivanja volonterskog staža, te stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih, te se na takvom odnosu prema borcima u ime Vlade Federacije BiH zahvalio premijeru TK Begi Gutiću i kantonalnom ministru za boračka pitanja Fahrudinu Skopljaku.

„Briga za borce i njihove porodice je stalna obaveza svih nas i Vlada Tuzlanskog kantona posebnu pažnju poklanja ovom segmentu svog rada. Rezultat toga jeste i zadovoljstvo svih boračkih saveza i udruženja na našem kantonu“ rekao je premijer Bego Gutić.

Tokom sastanka ministar Bukvarević je predstavio aktivnosti Federalnog ministarstva i plan djelovanja u ovoj godini. Kako je istakao, „budžet ovog ministarstva ove godine iznosi oko 575 miliona KM, a oko 60 miliona sredstava će kroz ispunjavanje određenih prava bit implementirano za borce i članove njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.“

Nakon sastanka u Uredu premijera Tuzlanskog kantona, federalni i kantonalni ministar su, s ciljem razmjene iskustava i planom implementacije budućih projekata upriličili radni sastanak sa predstavnicima boračkih saveza i udruženja“.

Informacija Odjeljenja za informisanje Vlade TK

BiH je potpisala međunarodne ugovore o zapošljavanju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatelje) i Katarom, a u traju pregovori s Crnom Gorom, kažu u Agenciji za zapošljavanje BiH. Dodaju, kako je predloženo zaključivanje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje bh. državljani tradicionalno idu na rad. Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4 228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto. U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, a slijede zavarivači, zidari, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari. Zdravstvenim radnicima iz BiH i dalje je najinteresantnija Njemačka. Više detalja u video prilogu.

Sagovornik:

Boris Pupić, Agencija za rad i zapošljavanje BiH

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naredilo je da komisija ljekara specijalista obavi dopunsko vještačenje ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića povodom njegove procesne sposobnosti. Sud je zbog toga za 23. januar odgodio sjednicu na kojoj će razmatrati zahtjev BiH za priznanje i izvršenje presude Suda BiH, kojom je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora. Na sjednici, podsjećamo, razmatrano je mišljenje vještaka sudske medicine, a dopunsko obaviće specijalisti – kardiolog, neurolog i psiholog, prenose beogradski mediji. Porodice žrtava kažu da je za činjenicu da je ratni zločinac na slobodi odgovorno prije svega bh. pravosuđe, što smatraju ponižavajućim. U Fondaciji Istina pravda pomorenje ističu da se nastavlja farsa u režiji srbijanskog pravosuđa i politike.

Više pogledajte u video prilogu:

 Sagovornici:

Edin Hurić, predsjednik Udruženja „25. maj“ Tuzla

Sinan Alić, Fondacija Istina pravda pomirenje

Uprkos minusima i snježnim padavinama posljednjih dana, zračni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Tuzla funkcionira bez ikakavih problema. Danas je naša ekipa zabilježila uslove na pisti. Sve najvećim dijelom besprijekorno funkcionira zahvaljajući danonoćnom radu uposlenika zaduženih za zimsko održavanje.

Više u video prilogu.

Sagovornici:

Juso Kalajevac, šef Službe za održavanje na MAT-u

Edina Šišić, šef Službe saobraćaja, prihvata i otpreme putnika, aviona i prtljaga na MAT-u

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH Šemsudin Dedić kazao je prilikom nedavne posjete Tuzlanskom kantonu, da ovo ministarstvo putem Svjetske banke provodi odnosno finansira projekte oporavka od poplava u  općinama Tuzlanskog kantona. Osim toga, zastupljeni su i finansiraju se projekti navodnjavanja, kao i vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić kaže da je u programu oporavka od poplava, 10 općina Tuzlanskog kantona kandidiralo 71 projekat. 40 je u fazi realizacije ili je završeno, dok se 31 priprema, a ugovori će uskoro biti potpisani. Općina Kalesija je npr. dobila milion i 200 hiljada KM za projekte poboljšanja infrastrukture. Osim toga, Federalno ministarstvo će do kraja ovog mjeseca početi projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Živinicama, rekao je Dedić .Istakao je i da su u Gračanici i Lukavcu zastupljeni projekti u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nadzirat će radove Agencije za vodno područje rijeke Save, koja će u ovoj godini realizirati projekte vrijedne milion i 200 hiljada KM, na području TK, rečeno je.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona na web stranici Vlade Tuzlanskog kantona objavilo je Javni poziv za odabir korisnika grant sredstava „Podrška razvoju Kantona“ za 2016. godinu. Kandidati prilikom prijave na Javni poziv obavezno trebaju dostaviti popunjene prijavne obrasce kao i popunjene prijedloge projekta/programa, isključivo na propisanom obrascu „Format prijedloga projekta“, koje mogu dobiti u Ministarstvu i putem web stranice Vlade Tuzlanskog Kantona.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas Vladu TK. Sa premijerom Begom Gutićem razgovarao je o više tema značajnih za razvoj poljoprivrede, i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednika u TK. Fokus razgovora bio je na kašnjenju isplate poticaja i povlačenju novca za razvoj poljoprivrede. Drvoprerađivači nestrpljivo očekuju i donošenje Zakona o šumama F BiH, rečeno je. Vlada TK nakon usvajanja tog zakona vidi šansu za otvaranje više hiljada radnih mjesta.

Finansijska konsolidacija u Rudniku soli Tuzla započela je 2015. godine. Nakon godinu i po može se konstatovati da je uspješno provedena u relativno kratkom roku, kažu u menadžmentu ovog preduzeća. Ostalo je još malo posla na izmirenju dugova nastalih u godinama nakon rata u BiH. Dug prema Elektroprivredi BiH je reguliran Sporazumom, odnosno obavezom plaćanja glavnice, i otpisom kamata.
Rudnik soli je također sporazumom, uspješno riješio problem duga prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, i Fondu PIO, na način da su ove dvije institucije ušle u vlasničku strukturu, Rudnika. Menadžmentu Rudnika soli u junu ove godine, u Beogradu je uručena nagrada Regionalni biznis partner za 2016. godinu. Rudnik je tada prepoznat kao visokoprofesionalna kompanija koja kontinuirano investira, brine o ekologiji i potrebama svojih partnera, klijenata i potrošača.

Stranica 1 od 6

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik