Erda Redzepagic

Erda Redzepagic

U organizaciji Behrambegove medrese  i Medžlisa IZ Tuzla, u Bosanskom  Kulturnom Centru u Tuzli   otvorena je jedinstvena izložba “Upoznaj Poslanika alejhiselam”, autora Esmira Halilovića. Već prvog dana, izložba je pobudila veliki interes građana.Više u video prilogu  
Sagovornici: dr. Esmir Halilović, autor izložbe  “Upoznaj Poslanika alejhiselam”
mr. Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski

U Tuzli danas bilježimo priču koja potvrđuje da ova zemlja ima itekako dobrih i pažnje vrijednih ljudi. Nana Hajrija Hadžiarapović do sada je obradovala mnoge porodice, pomažući im na različite načine. Potaknuta pričom koju je vidjela u programu Radio-televizije Tuzlanskog kantona danas je obradovala i porodicu 100-postotnog ratnog vojnog invalida iz Tuzle Hasan Duraković. Više u video prilogu
Sagovornici: Hajrija Hadžiarapović, Hasan Duraković

Upis prvačića za školsku 2017/2018. godinu u Tuzlanskom kantonu počinje u ponedjeljak i  trajat će do 15.marta. Djeca koja ne idu u vrtiće, a u septembru kreću u školu, obavezna su pohađati i 150 sati programa predškolskog odgoja.Obavezni program  predškolskog odgoja obrazovanja  trajat će od 03.aprila do 13.juna. Više u video prilogu.
Sagovornici:
Medira Čulum, stručni saradnik za predškolsko i osnovno obrazovanje
Sanela Jaganjac, direktorica OŠ “Mejdan“

Upis prvačića za školsku 2017/2018. godinu u Tuzlanskom kantonu počinje u ponedjeljak i  trajat će do 15.marta. Djeca koja ne idu u vrtiće, a u septembru kreću u školu, obavezna su pohađati i 150 sati programa predškolskog odgoja.Obavezni program  predškolskog odgoja obrazovanja  trajat će od 03.aprila do 13.juna.

U  88  osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona u ponedjeljak  počinje  upis u prvi razred. Upis će trajati do  15. marta, a odnosi se na djecu koja će do septembra napuniti šest godina.
Pedagozi škola za buduće prvačiči imaju i određene testove.
Očekuje se da će u septembru prvi put u šklolske klupe sjesti između četiri i četiri i po hiljade prvačića. Samo nešto više od 10% njih  obuhvaćeno je redovnim sistemom predškolskog odgoja. Svi ostali će proći obavezni program. Upis je pojednostavljen tako da roditelji neće morati posebno prijavljivati djecu za ovaj program.
Dosadašnja praksa je potvrdila značaj obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja koji će trajati  od 03.aprila do 13. juna.  
Za osnovne škole na području grada Tuzle, upis u prve razrede traje od 6 do 10. marta.Za upis djece, uz prijavu za pohađanje obaveznog programa predškolskog odgoja, roditelji trebaki dostaviti i kopiju prijavnice prebivališta roditelja i djeteta, dva izvoda iz matične knjige rođenih za dijete i  dva ljekarska uvjerenje. Za djecu koja nisu obavezna pohađati ovaj program prilikom upisa u prvi razred osnovne škole  dostavljaju se samo jedan rodni list i jedno ljekarsko uvjerenje. Kako saznajemo u Dispanzeru za predškolsku djecu - Doma zdravlja Tuzla, ljekarsko uvjerenje za škole na području grada Tuzle plaćat će se  8,40 KM, a prema saznanjima u resornim ministarstvima u ostalim općinama izdavanje  ljekarskog će i ove godine biti besplatno.

Petogodišnji  dječak  Zinedin Mehić, rođen je sa anomalijama lijeve strane tijela. Do sada je u Njemačkoj  imao dvije opracije lijeve šake. Kako bi mu  se vratila funkcija lijeve ruke i ublažili bolovi kod ove bolesti  potrebno mu je hitno liječenje  u Njemačkoj. Više u video prilogu.
Sagovornici: Zinedin Mehić, Amela Mehić

Međunarodni je dan obrazovanja. O tome koliko je ovaj dan značajan govori činjenica da ga obilježavaju sve zemlje članice ujedinjenih naroda.U Bosni i Hercegovini postoji potreba da svijest, o tome da obrazovanje jeste strateško pitanje savke države, prate i konkretna djela.Ta djela trebaju pratiti poruke i očekivanja mladih ljudi.Međunarodni dan obrazovanja obilježen je i u Tuzlanskom kantonu.Više u video prilogu

Sagovornici: Nermina Kaltuča,učenica Srednje ekonomsko - trgovinske škole Tuzla

                       Ahmet Bulič, učenik Srednje ekonomsko - trgovinske škole Tuzla

                       Zlatan Murtaović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK 

Snimci: Emir šehić

Međunarodni je dan obrazovanja.
O tome koliko je ovaj dan značajan govori činjenica da ga obilježavaju sve zemlje članice ujedinjenih naroda.
U Bosni i Hercegovini postoji potreba da svijest, o tome da obrazovanje jeste strateško pitanje savke države, prate i konkretna djela.Ta djela trebaju pratiti poruke i očekivanja mladih ljudi. Međunarodni dan obrazovanja obilježen je i u Tuzlanskom kantonu.  VIše u video prilogu.

Sagovornici: Aida Dedejić, profesorica ekonomske grupe predmeta Srednje ekonomsko-trgovinske škole  Tuzla
Nermina Kaltuča, učenica  Srednje ekonomsko-trgovinske škole  Tuzla

Ahmet Bulić, učenik Srednje ekonomsko-trgovinske škole  Tuzla

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Fondacije tuzlanske zajednice i Mreže aktivnih zajednica, već godinama realizuju projekte kojima se trude pozitivno uticati na kvalitet života građana. Danas su u Narodnom pozorištu Tuzla upriličili su konferenciju „Demokratija na djelu“ kako bi promovisali neke od primjera pozitivne prakse. Više u video prilogu

Sagovornici: Maida Mehmedović,predsjedniza MZ Gornja Tuzla          

Anita Šimić - Kasumović, Fondacija tuzlanske zajednice

Povodom saopćenja KO SDP BiH Tuzla, kojim se eksplicitno navodi da Vlada Tuzlanskog kantona urušava zdravstveni i obrazovni sistema Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona želi demantovati iznesene tvrdnje i paušalne pretpostavke predsjednika KO SDP BiH Tuzla Envera Bijedića.
Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je davanjem saglasnosti za otvaranje privatnih visokoškolskih ustanova, među kojima i Univerzitetu „Kalos“, na području našeg kantona samo nastavila praksu koju je pokrenula upravo vlada koju je predvodio SDP. Naime, ulazak privatnog kapitala u oblast obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, osnivanjem PU „Centar za obrazovanje odraslih“ Tuzla u decembru mjesecu 2013.godine, omogućio je upravo SDP. Sve kasnije donesene odluke, koje je donijela i ova Vlada Tuzlanskog kantona, nastavak su upravo tog političkog poteza.
S druge strane Vlada Tuzlanskog kantona misli da u ulasku privatnog kapitala u oblast obrazovanja nema ništa loše, ali je licemjerno od SDP-a prozivati druge za iste stvari koje su oni svojedobno radili. Naprotiv, Vlada Tuzlanskog kantona smatra da postojanje monopola u bilo kojoj oblasti, pa i oblasti obrazovanja, nije dobra stvar, te da će konkurencija i u ovom segmentu društvenog života, kao i svugdje drugo, doprinijeti povećanju kvaliteta i bržeg prosperiteta.
Značajno je napomenuti da je mnogo ranije privatni kapital u oblast visokog obrazovanja uveden u Sarajevskom kantonu, gdje već duži niz godina u okviru „Sarajevo School of Science and Technology“ uspješno djeluje i privatni medicinski fakultet.
Također, značajno je istaći da na svjetskoj rang listi univerziteta prestižna mjesta zauzimaju upravo privatni univerziteti i fakulteti, a da nažalost privatni fakulteti vrlo često studentima nude znatno bolje uslove studiranja, nego što je to slučaj sa javnim univerzitetima. Kao rezultat postojanja takvih, privatnih univerziteta, nije nam poznato da je igdje došlo do urušavanja obrazovnog ili zdravstvenog sistema.
S tim u vezi, pozivamo vas da, kao konstruktivna opozicija, zajedno s nama radite na jačanju pozicije, statusa i rejtinga JU Univerzitet u Tuzli.
Vlada je, kao institucija koja predstavlja osnivača javnih zdravstvenih i obrazovnih institucija u Kantonu, u protekle dvije godine jasno pokazala kako se brine o zdravstvenom sektoru. O tome govore i podaci o stabilizaciji zdravstvenog sektora, a posebno Univerzitetskog kliničkog centra.
Klinički centar kojeg je SDP-ova vlada krajem 2013.godine dovela na rub do bankrota, 2016.godine će po prvi puta iskazati svoje pozitivno poslovanje.
S druge strane gospodin Bijedić je, nakon brojnih afera koje se vežu uz njegovo ime, zadnja osoba koja ima moralno pravo govoriti o ispravnosti i moralnosti tuđih aktivnosti. Tu energiju i pamet je, u cilju boljeg punjenja budžeta obrazovanja i zdravstva, mnogo konstruktivnije mogao iskoristiti dok je obnašao najodgovornije pozicije u carinskim strukturama. Nažalost iz tog doba uz njegovo ime vežu se isključivo veoma poznate afere.
Za kraj ovog demantija istaći ćemo i podatak da je Vlada, upravo s ciljem kvalitetnijeg nadzora nad radom svih visokoškolskih ustanova u Tuzlanskom kantonu, naložila inspekcijskim organima provođenje detaljnog nadzora nad njihovom radom. Nažalost, inspekcijski nadzor je pokazao veći broj propusta u radi i poslovanju na javnom, nego na privatnim univerzitetima. S tim u vezi Vlada je raspravljala na svojoj sjednici održanoj u petak 27. januara ove godine. Taj izvještaj pred nas je postavio nove zadatke da unaprijedimo rad, stanje i uslove studiranja na Univerzitetu u Tuzli.
Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla pozivamo da svoju energiju iz opozicije konstruktivno iskoriste u pomognu nam u ostvarivanju ovog cilja za dobrobit svih nas.

Odjeljenje za informisanje

Drugo polugodište u osnovnim školamam uTuzlanskom kantonu trebalo bi početi u ponedjeljak 30. novembra. O tome je li sve spremno za početak razgovaranoje danasn u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona gdje je održan sastanak kantonalnog Aktiva direktora osnovnih škola. Sastanku su prisustvovali i  predstavnici Ministarstava za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Više u video prilogu.
Sagovornici:  Almir Hadžić, predsjednik Aktiva direktora OŠ TK
Fikret Vrtagić, stručni saradnik u Ministarstvu za obrazovanje TK.
Snimci:Emir Smajić

Stranica 1 od 14

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik