Nakon potvrede zvaničnih rezultata izbora i formiranja zakondoavnih tijela, građani očekuju i što skorije formiranje izvršne vlasti. Pravno gledano sve kombinacije su dozvoljene, ako je politički subjekt u stanju obezbjediti matematičku većinu, entitetsku i etničku.
Pravno gledano, formiranje vlasti je obaveza koju bi na sebe trebala preuzeti pobjednička stranka, odnosno ona koja u zakonodavnom tijelu ima najveći broj mandata. U Tuzlanskom kantonu potrebno je obezbjediti 18 ruku za nadpolovičnu većinu, mada bi veći broj ruku načio i stabilniju vlast.  
Ipak ako politički subjekt koji ima najveći broj mandata ne obezbjedi potrebnu većinu, ostale stranke bi mogle formirati takozvanu manjinsku vladu. Ipak u savremenim demokratskim sitemima, takva praksa se nije pokazala dobrom i značila bi zaobilaženje volje birača.
Zbog reformi koje predstoje našoj zemlji, najbolje bi bilo formirati takozvanu vertikalnu koaliciju, koja bi bila ista za svaki nivo vlasti. To bi ozbjedilo i bolje funkcionisanje države,entiteta i kantona.
Prema profesoriciPravnog fakulteta u Tuzli, Dženeta Miraščić, to što nijedna stranka nema apsolutnu većinu je dobro zbog traženja kompromisa i političkih dogovora. S druge strane velike koalicije, sa strankama sa mnjim brojem poslanika, vrlo često mogu biti kobne za one koji predvode takav koalicioni blok, jer je najveća odgovornost i teret za sve neuspjehe upravo na njima.
Ipak složenost ustavnog sistema u BiH, moglo bi dovesti do situacije da se repriziraju protekle 4 godine, te da na različitim nivoima odlučivanja, imamo i raličite vrste vlasti. Profesorica Miraščić s eipak nada da će izvršna vlast u narednom periodu iapk bila stabilna i počivati na političkom kompromisu i dogovorom koji će rezultirati snažnije provođenju reformi koje je naša država preuzela.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

Pretraga

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik