U "Poliklinici Azabagić" procvjetalo drvo života


Za cvijet na vrhu biljke Dracena logana ili Drvetu života kažu da je rijetka pojava. Ova biljka izuzetno rijetko cvjeta, u nekim slučajevima samo jednom u 50 godina. Ovu posebnost zabilježili smo nedavno u "Poliklinici Azabagić" u Tuzli.


Svaki događaj vezan uz rijetkost doživljava se kao posebnost. Jedan takav zabilježili smo nedavno u "Poliklinici Azabagić" u Tuzli. Međutim, nije riječ ni o kakvom medicinskom fenomenu, već o pojavi cvijeta na vrhovima biljke Dracena logana ili Drvetu života. Kažu da je to rijetka pojava. Ova biljka izuzetno rijetko cvjeta, u nekim slučajevima samo jednom u 50 godina. Čak i iskusnom Franji Bosankiću, cvjećaru koji se više od 20 godina bavi cvijećem, ovo je prvi put da vidi procvjetalo drvo života.

-Tako da je ovo izuzetan primjerak i rijetkost je da ljudi za svog životnog vijeka koji se bave ovim poslom, da vide da ova biljka procvjeta, pojasnio nam je cvjećar Franjo Bosankić, vlasnik Cvjećare „Florami“ Tuzla.


U početku nepovjerljiv, a potom i prijatno iznenađen, što prisustvuje raritetu u karijeri, cvjećar Bosankić potvrdio nam je je autentičnost biljke.

-Radi se o biljci Dracena logana ona spada u porodicu agava. Rijetkost je da ove biljke procvjetaju. Moraju imati dug vijek, sigurno i do 30-ak godina da bi dali ovakav cvijet. Međutim, poznata je činjenica kad procvjetaju da su pri kraju životnog vijeka, kazao nam je cvjećar Franjo Bosankić, vlasnik Cvjećare „Florami“ Tuzla.

Biljka u "Poliklinici Azabagić",kaže Bosankić, još će živjeti najmanje godinu. Pogovoto što se o njoj dobro brinu.

-Ovdje vidimo da je ona bujna, razgranata, da joj odgovaraju parametri. Inače, sve ove biljke treba održavati povremeno vlažnim da ne bi došlo do truljenja korijenskog sistema i povremeno prehranjivati. Zimi temperatura ne bi trebala da padne ispod 8 stepeni Celzijusa. Ovo je i idealno mjesto, jer ima dovoljno svjetlosti, istakao je cvjećar Franjo Bosankić, vlasnik Cvjećare „Florami“ Tuzla.

Drvo života je porijeklom iz Afrike. Ovisno o vrsti naraste i do 5 metara. Raste tako da na vrhu biljke izlaze novi listovi, a stari na dnu biljke postepeno odumiru, te stabljika ogoljava i vremenom odrvenjuje na što i upućuje prva riječ njenog imena. Danas je to uglavnom dekorativna biljka koja ukarašava kako stanove tako i sve više poslovne prostore. Jendostavna je za održavanje i razmnožavanje.

-Odrežemo vrh i umoćimo u saksiju. Održavamo vlagu i poslije šest do sedam sedmica pustiće žilice i tad je prebacimo u drugu saksiju i onda raste kao samostalna biljka, pojasnio je cvjećar Franjo Bosankić, vlasnik Cvjećare „Florami“ Tuzla.

Drvo života raste relativno sporo, a krasi ga dugovječnost. Zapisi potvrđuju primjerak iz Tenerifa koji je star više od hiljadu godina. Ko zna koliko će ovaj tuzlanski primjerak u "Poliklinici Azabagić" poživjeti i hoće li opet cvjetati?!

-Zato ovo treba zabilježiti i ostaviti kao jedno sjećanje da je biljka rasla, razvijala se i stvarno da je i procvjetala, zaključio je cvjećar Franjo Bosankić, vlasnik Cvjećare „Florami“ Tuzla.

Stari Slaveni vjerovali su da je ova biljka simbol života, odnosno nečega od čega je sve počelo. Rijedak primjerak procvata drveta života u "Poliklinici Azabagić" pokrenuo je neobičnu novinarsku zabilješku i iznenadio posebnošću i vrlo intenzivnim mirisom.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik